Een rechtszaak tegen WhatsApp om toegang tot versleutelde gegevens te krijgen is in de toekomst onvermijdelijk, zo heeft FBI-directeur James Comey in een gesprek met journalisten laten weten. Comey sprak deze week tijdens een 'Pen and Pad' briefing in Washington over onder andere encryptie.
Comey benadrukte daarbij de problemen die encryptie voor opsporingsdiensten vormt. Zo werden in de eerste helft van het fiscale jaar van 2016 zo'n 4.000 apparaten door FBI-experts onderzocht. Ongeveer 500 daarvan konden niet worden ontgrendeld. Dit heeft vooral impact op strafrechtelijke onderzoeken tegen criminelen, aldus Comey. Hij maakte een onderscheid tussen versleuteling van data op apparaten en versleutelde communicatie.
In geval van versleutelde data op toestellen heeft dit vooral gevolgen voor lokale opsporingsdiensten die misdaad bestrijden. Gaat het om het uitwisselen van versleutelde data, zoals versleutelde communicatie, dan raakt dit vooral de staatsveiligheid. "Terroristen gebruiken steeds vaker end-to-end-versleutelde apps", aldus Comey. Wel ziet hij dat de twee cirkels, van versleutelde data in rust en versleutelde data die worden verstuurd, langzaam bij elkaar komen, omdat encryptie steeds meer voorhanden wordt.
"Neem bijvoorbeeld WhatsApp, dat meer dan 1 miljard gebruikers heeft. Voor het overgrote deel goede mensen, maar tussen die miljard gebruikers zitten ook terroristen en criminelen. De encryptie-feature van WhatsApp heeft nu voor beide kanten gevolgen", aldus Comey. Vervolgens kreeg de FBI-directeur de vraag of hij over een rechtszaak tegen WhatsApp nadenkt. "Op dit moment niet, maar het zal onvermijdelijk zijn." Comey stelt dat de encryptie namelijk een belemmering van gerechtelijke aftapbevelen vormt. De botsing tussen justitie en technologiebedrijven, zoals nu vanwege versleutelde toestellen en data in rust plaatsvindt, zal volgens hem dan ook bij aanbieders van versleutelde communicatie plaatsvinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.