De politie moet bij de opsporing de mogelijkheid krijgen om criminelen aan te pakken, maar de politie moet niet zo maar kunnen hacken. Dat zegt Eelco Blok, KPN-directeur en co-voorzitter van de Cyber Security Raad. Blok doet zijn uitspraken in een interview in het Jaarbericht 2015 van het Openbaar Ministerie (pdf). Zo krijgt hij de vraag of erop dit moment gebrek aan regelgeving is voor de aanpak van cybercrime.
"Bij de opsporing vind ik dat we de politie de mogelijkheid moeten geven om criminelen aan te pakken. Liefst zo snel mogelijk, om criminelen niet een nog grotere voorsprong te geven. Dat is het enige waarvan ik nu zeg: daar zou verandering in regelgeving kunnen komen. Met enige waarborgen - de politie moet niet zo maar kunnen hacken. In Nederland is dat doorgaans goed geregeld."
De KPN-directeur gaat ook in op het toevoegen van achterdeurtjes aan telefoons door telecombedrijven, zodat de politie hiermee kan opsporen. "Je kunt niet voor één keer de encryptie van een enkele telefoon breken. Dan doe je dat in feite structureel. En daarmee staat de zorgplicht die wij voor onze klanten hebben onder druk", zo laat Blok weten.
Volgens hem is het een enorm dilemma. "Moet je dat verbieden of niet? Moet je aanbieders verplichten om de 'sleutels' af te geven, zodat de overheid kan lezen wat er wordt bericht? Sterke versleuteling waarborgt essentiële rechten in een samenleving, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eerlijk proces. Wij geloven echt in privacy. Het is dus heel lastig."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.