De updatesoftware die computerfabrikanten standaard op hun computers installeren bevat allerlei kwetsbaarheden waardoor het mogelijk is om systemen met malware te infecteren en over te nemen, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van Duo Security.
Het gaat om software van Asus, Acer, Lenovo, Dell en Hewlett Packard. De updatesoftware wordt door de fabrikanten geïnstalleerd om meegeleverde programma's, zoals bijvoorbeeld een programma dat de status van het systeem monitort, up-to-date te houden. Door verschillende beveiligings- en configuratiefouten kan een aanvaller de updatesoftware gebruiken om kwaadaardige updates aan te bieden die vervolgens door de updatesoftware worden geïnstalleerd. Op deze manier kan een aanvaller zonder interactie van een gebruiker malware op het systeem krijgen.
Zo blijkt de updatesoftware vaak geen versleutelde verbinding te gebruiken en wordt de digitale handtekening van de update niet altijd gecontroleerd. Een aanvaller die zich tussen de gebruiker en het internet bevindt kan zo een kwaadaardige update aanbieden die de updatesoftware zal accepteren. In sommige gevallen wordt het installeren van de updates ook niet aan gebruikers gemeld. De onderzoekers van Duo Security ontdekten in totaal 12 unieke beveiligingslekken, waarvan er 7 nog altijd niet zijn gepatcht door de fabrikant.
"Bloatware slaat weer toe! Over het algemeen is de software van fabrikanten een risico voor gebruikers, wat algemeen bekend is. Door fabrikanten ontwikkelde updatesoftware is geen uitzondering op deze regel", aldus de onderzoekers. Ze stellen dat de updatesoftware van nature met zeer hoge rechten draait, eenvoudig is aan te vallen en zonder al teveel problemen te reverse engineeren is. Daarnaast wordt de veiligheid van dergelijke software weinig gecontroleerd, wat de "perfecte storm" creëert voor een aanvaller die op het netwerk zit, zo merken ze op.
Naast het verwijderen of uitschakelen van de updatesoftware en andere door de fabrikant geïnstalleerde programma's is er volgens de onderzoekers weinig wat gebruikers kunnen doen om zich te beschermen. Toch geven de onderzoekers verschillende adviezen. Als eerste wordt aangeraden om alle computers die over vooraf geïnstalleerde software beschikken voor het gebruik te wissen en een volledig schone versie van Windows te installeren.
Een andere oplossing is het verwijderen van de ongewenste software of om die uit te schakelen. "Meer complexiteit brengt meestal meer beveiligingslekken met zich mee", aldus de onderzoekers. Die stellen verder dat Dell, HP en Lenovo in bepaalde gevallen meer aandacht aan security besteden in vergelijking met Acer en Asus.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.