1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit van internet gebruik gemaakt, oftewel 8% van de bevolking, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Dat is minder dan in 2012, toen was het nog 10%. Vooral ouderen zijn niet actief op internet, maar ook zij zijn steeds vaker online.
Vooral bij de 75-plussers zijn er nog veel niet-internetgebruikers, al wordt deze groep geleidelijk kleiner. In 2012 had 66 procent van de 75-plussers nog nooit internet gebruikt. In 2015 is dit gedaald naar 50 procent. Het internetgebruik onder ouderen neemt vooral toe doordat mensen die al internet gebruikten de 75 zijn gepasseerd in deze periode. Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen die geen internet gebruiken dan mannen.
In 2015 ging het om zeven op de tien vrouwen en bijna drie op de tien mannen van 75 jaar of ouder. Ouderen zijn vaker laag opgeleid. Mede hierdoor zijn laagopgeleiden oververtegenwoordigd bij de niet-internetters. Ook in de andere leeftijdscategorieën zijn veel mensen die niet op het web surfen laagopgeleid. Zes op de tien mensen die geen internet gebruiken, hebben thuis ook geen toegang tot het web. De resterende vier op de tien mensen hebben wel een internetverbinding thuis, maar maken hier geen gebruik van.
Zeven op de tien personen in huishoudens zonder internet is niet aangesloten omdat ze hierin niet geïnteresseerd zijn. Voor drie op de tien mensen zonder internet telt mee dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om te surfen op het web. Daarnaast telt voor 6 procent ook mee dat er in de buurt geen breedbandverbinding beschikbaar is. De cijfers laten zien dat de digitalisering van de overheid een probleem voor veel mensen kan worden. De regering streeft ernaar dat bedrijven en burgers in hun contacten met de overheid uiterlijk in 2017 alles digitaal kunnen regelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.