image

Computervirus ontregelt netwerk Amerikaanse stad

maandag 20 juni 2016, 13:06 door Redactie, 3 reacties

Een ambtenaar van de Amerikaanse stad Janesville (64.000 inwoners) die een besmette e-mailbijlage opende heeft ervoor gezorgd dat een computervirus het stadsnetwerk heeft ontregeld. Het virus zorgde ervoor dat miljoenen bestanden ontoegankelijk werden en de website van de stad offline ging.

Ook de servers van de stad, een financieel transactieprogramma en andere systemen, waaronder een programma dat alles digitaal in de stad verbindt en de 'backbone van de infrastructuur is, gingen offline. Ambtenaren konden daarnaast geen bestanden en mappen op bepaalde schijven benaderen. Vanwege het incident moesten ambtenaren dit weekend shifts van 12 uur draaien om de malware ongedaan te maken. Naar verwachting zou de situatie morgen hersteld moeten zijn. De stad heeft aangegeven de securitytraining van personeel te verdubbelen, zo meldt de Janesville Gazette. Hoewel het niet wordt genoemd lijkt het hier om ransomware te gaan.

Reacties (3)
20-06-2016, 13:44 door karma4
64k inwoners en miljoenen bestanden. Dan zou er per inwoner duizenden bestanden zijn. Dat geloof ik niet.
Waarschijnlijk heeft men per gecompromitteerde machine de 10k bestanden van het OS geteld. Veel dubbel en betekenisloos. De machine is stuk of werkt. Gaat denk ik om een paar honderd endpoints maximaal.
20-06-2016, 17:15 door Anoniem
Er stonden wellicht hier en daar wat he ... plaatjes op de computers?
20-06-2016, 18:28 door Ron625
Door karma4:Dan zou er per inwoner duizenden bestanden zijn.
Wanneer je het vergelijkt met de Nederlandse situatie, waar een gemeente verslagen, notulen, binnengekomen vragen, actie lijsten en besluitlijsten vaak openbaar maakt en houdt via een webserver.
Bekijk het archief van 25 jaar en je bent al een aardig eind in de richting.
Een gemeente-raadsvergadering van een gemeente met 25000 inwoners heeft soms bij aanvang al 50 files, ook de notulen worden vaak per onderwerp opgesplitst, dan kan aardig oplopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.