image

Google: 1% zoekopdrachten betreft gezondheidsklachten

dinsdag 21 juni 2016, 09:34 door Redactie, 7 reacties

Eén procent van de zoekopdrachten die internetgebruikers bij Google plaatsen betreft gezondheidsklachten, waardoor het internetbedrijf niet alleen inzicht in de medische conditie van gebruikers krijgt, maar ook als vraagbaak voor allerlei symptomen fungeert.

Om ervoor te zorgen dat mensen de juiste informatie krijgen gaat Google voortaan meer informatie over gezondheidsklachten geven, zo heeft het bedrijf aangekondigd. Als gebruikers bijvoorbeeld op 'hoofdpijn aan één kant' zoeken, zal Google een lijst van gerelateerde klachten geven, zoals hoofdpijn, migraine en gewone verkoudheid. Voor individuele symptomen zal Google ook een omschrijving geven en verschillende opties om het probleem zelf te behandelen. Daarnaast laat de zoekmachine weten voor welke klachten een bezoek aan de dokter mogelijk gerechtvaardigd is.

Naar eigen zeggen wil Google gebruikers op deze manier sneller naar de juiste informatie leiden. Het internetbedrijf benadrukt dat de nieuwe zoekresultaten alleen voor informatieve doeleinden zijn bedoeld en er altijd naar een dokter voor medisch advies moet worden gegaan. De nieuwe zoekresultaten worden eerst in de Verenigde Staten gelanceerd en zullen waarschijnlijk later in andere landen worden uitgerold.

Reacties (7)
21-06-2016, 09:49 door superglitched - Bijgewerkt: 21-06-2016, 13:14
Hoewel het een goed streven is van Google, zal een professional toch stukken beter zijn. Hoofdpijn aan één zijde van het hoofd kan 5 minuten duren of al 5 maanden. Alsook de overige symptomen daarbij zoals misselijkheid, braken enz. Dat men deze niet allemaal invoert, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. De beslissing of een doktersbezoek nodig is, mag niet bij een machine liggen in dit geval. Ook al noemen ze het maar een advies. Mensen geloven wel heilig in wat Google zegt.

Tenzij Google het echt goed wil aanpakken, en ze een database maken, met een score systeem dat is gebaseerd op 100 vragen en gevoed wordt door miljoenen wetenschappelijke onderzoeken. Die zou ik dan persoonlijk nog liever raadplegen dan mijn dokter. Zelfs computerdeskundigen die een PC moeten repareren hebben het regelmatig bij het foute eind is mijn ervaring. Terwijl het aantal variabelen/componenten/configuraties daar flink minder is.
21-06-2016, 10:03 door Anoniem
Fijn voor google, maar als ik zoek op PPP dan betekent dat niet dat ik ineens omgebouwd ben tot vrouw hoor.
21-06-2016, 10:34 door Anoniem
Zou fijn zijn als Google een team van professionals aanmaakt voor medisch advies zodra er een symptoom gegoogled word, want als je nu op symptomen googled krijg je onprofessionele vraag/antwoord websites, smerige afbeeldingen en paranoia mensen...
Er zijn nog teveel mensen die alles maar aannemen wat er gezegd word op de eerste websites van de zoekresultaten...
21-06-2016, 10:54 door Anoniem
Een omschrijving en opties voor behandeling tonen gaat verder gaat dan wat een zoekmachine moet doen, als ze eigen inhoud gaan tonen zijn ze niet meer alleen een index van websites maar wordt de index vermengd met eigen inhoud die ook nog voorrang krijgt. Dan zijn ze duidelijk niet meer neutraal als zoekmachine.

In de blog stellen ze dat het zoeken door forums en blogs vol medische termen overdonderend is. Wat ze daarmee indirect stellen is dat ze er niet in slagen om betrouwbare en informatieve websites (bijvoorbeeld die met patiëntenvoorlichting van artsenorganisaties) hoog te laten eindigen in zoekresultaten. Een formum is over het algemeen geen bron van betrouwbare informatie, kwalitatief schieten discussies alle kanten op. Een blog kan kwalitatief goed zijn, maar alleen al de chronologische in plaats van thematische indeling is een duidelijk signaal dat een blog niet als naslagwerk bedoeld is.

Een betere optie om de kwaliteit te verbeteren en de eigen neutraliteit te behouden zou een pulldown-menu naast de zoekknop zijn met typen websites waarin je kan zoeken (nieuwssites, discussiesites, blogs, webwinkels, informatieve sites), zodat je in je zoekopdracht enigzins feiten van meningen kan onderscheiden. Met alle analytische vaardigheden die ze hebben, inclusief hun aloude pagerank-systeem, kunnen ze vast wel een redelijke geautomatiseerde schatting maken van het type website.
21-06-2016, 10:55 door Anoniem
Op naar DuckDuckGo. Ik heb schoon genoeg van de profiling door Google. Je krijgt steeds minder toegang tot beschikbare informatie, als alles afgefilterd wordt.
21-06-2016, 12:19 door Rolfwil
Hierom zou ik al geanonimiseerd zoeken (wat ik dan ook doe). En ik ben niet paranoide maar weet steeds beter hoe alle prive data verzameld wordt. Brrrr
21-06-2016, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem: Fijn voor google, maar als ik zoek op PPP dan betekent dat niet dat ik ineens omgebouwd ben tot vrouw hoor.
Nee maar dat stadium is Google al jaren voorbij!
Ze plaatsen een zoekopdracht in de context van de gebruiker die er naar vraagt (het profiel wat ze daar van hebben
opgebouwd). Dat werkt natuurlijk minder goed als je niet ingelogd bent, maar enigszins werkt het altijd wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.