D66 heeft vandaag een 'Techvisie' gepresenteerd waarin de partij waarschuwt voor de steeds sneller toenemende invloed van social mediabedrijven zoals Facebook en Google op het leven van mensen. Ook wordt er omschreven hoe de overheid met hackers, beveiligingslekken, drones en privacy moet omgaan.
Volgens D66 moeten grote internetbedrijven zoals Facebook en Google meer verantwoordelijkheid nemen en actief voorkomen dat hun invloed op het leven van mensen niet zorgt voor ongelijkheid en discriminatie. "De invloed van social media is immens, maar ook onomkeerbaar. Miljoenen Nederlanders maken met veel plezier gebruik van bijvoorbeeld Google en Facebook. Tegelijkertijd zijn weinigen zich ervan bewust hoe groot de invloed is op hun leven en op de beslissingen die we nemen", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Hij stelt dat het vaak de bedrijven zijn die bepalen welke informatie, welk nieuws of welke advertenties mensen te zien krijgen door middel van de zoekresultaten en welke pagina’s iemand 'liket'.
"Facebook laat bijvoorbeeld aan vrouwen minder vacatures zien van leidinggevende functies dan aan mannen. Mensen zijn zich daarvan onvoldoende bewust", aldus Verhoeven. "Deze bedrijven moeten daarom door de overheid gedwongen worden om dit te voorkomen en transparant te zijn over hoe de informatie die mensen te zien krijgt tot stand komt zodat mensen hiervan op de hoogte zijn en hier rekening mee kunnen houden." Om dit te realiseren zouden bedrijven als Facebook en Google verplicht kunnen worden om de werking van hun zoekalgoritmen openbaar te maken.
In de Techvisie (pdf) is ook een apart hoofdstuk aan digitale veiligheid gewijd. Zo pleit D66 voor aansprakelijkheid voor nalatigheid door slechte software. "Steeds meer bedrijven zijn softwareontwikkelaar en moeten zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die hoort bij het leveren van software. Met het Internet of Things groeit dan ook het belang van duidelijke aansprakelijkheid voor softwaresystemen", aldus de partij. D66 stelt voor dat consumentenbeschermingsregels, zoals garantie, ook van toepassing zijn op software.
Daarnaast wordt er gepleit om onderzoekers en hackers te beschermen die via de leidraad responsible disclosure van de overheid kwetsbaarheden in systemen melden. "Internationaal moet Nederland een voortrekkersrol spelen in het goed behandelen van hackers. Binnen Europa door te pleiten voor meer uniforme regelgeving. Buiten de EU door als veilige haven voor hackers te fungeren."
Verder wil D66 dat de overheid kwetsbaarheden in software niet achterhoudt om zelf te gebruiken, maar juist dicht om gebruikers te beschermen. Zo stelt de partij dat de Nederlandse overheid een non-proliferatie beleid moet voeren op het vlak van zero day-lekken. "Dus geen zero days achterhouden voor eigen gebruik maar ze actief publiceren om het internet veiliger te maken. En dit uitdragen in Europa en richting internationale partners. De Amerikaanse FBI bewandelde dan ook de verkeerde weg door de iPhone van een terreurverdachte zelf te kraken zonder de daarbij gebruikte kwetsbaarheid aan Apple te vertellen." Daarnaast wil D66 de rol van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) versterken en een verbod op killerdrones.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.