Een groot deel van de cybercrime wordt veroorzaakt door lakse internetgebruikers, het is dan ook de hoogste tijd voor een debat over hun verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid, zo stelt Josephine Wolff, hoogleraar aan het Amerikaanse Rochester Institute of Technology, in een artikel voor The Atlantic.
Wolff wijst naar internetgebruikers die beveiligingsupdates niet installeren, ongevraagde e-mailbijlagen en links openen en hun wachtwoorden op phishingsites invoeren en zo een grote rol in cybercrime-incidenten spelen. De discussie in deze gevallen gaat voornamelijk over de noodzaak van meer onderwijs en bewustzijn. "Zelden stellen we de vraag of het opleggen van concrete straffen wegens het nalaten van basale beveiligingsmaatregelen de enige manier is om deze gebruikers hun gedrag te laten veranderen", aldus de hoogleraar.
Deze vraag is echter omgeven door andere vragen, zoals hoe het onderscheid gemaakt kan worden tussen mensen die stomme fouten maken waarvoor er gevolgen moeten zijn en mensen die door zeer geavanceerde tegenstanders gericht worden aangevallen. Ook is het in deze gevallen de vraag hoeveel technische ondersteuning en waarschuwingen zijn vereist voordat een dergelijk systeem als levensvatbaar en eerlijk kan worden beschouwd. "Al deze vragen verdienen meer discussie en debat, hoe onprettig het op het eerste gezicht misschien ook lijkt, om de mogelijkheid van individuele aansprakelijkheid voor onbedoelde medeplichtigheid aan computermisdrijven te overwegen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.