Bij het kiezen van een chat-app laten mensen zich voornamelijk door groepsdruk leiden en speelt de security of privacy die een app biedt een marginale rol, zo hebben onderzoekers van Google en de Carnegie Mellon Universiteit aangetoond in een onderzoek (pdf) dat vorige week werd gepresenteerd.
Voor het onderzoek werden zo'n 1500 mensen uit Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten via internet ondervraagd, waarna er een uitgebreider interview met 31 personen volgde. De ondervraagde deelnemers bestonden uit zowel gebruikers als it-beveiligingsexperts. De onderzoekers stellen dat chat-applicaties steeds populairder worden, waardoor ook de security- en privacyproblemen die hiermee samenhangen steeds belangrijker worden. Aan de andere kant beloven meer en meer apps privacy en veiligheid aan hun gebruikers.
Er is echter nooit onderzoek gedaan naar de reden waarom gebruikers deze apps wel of niet gebruiken. De onderzoekers wilden dan ook achterhalen waarom mensen chat-applicaties gebruiken, alsmede of privacy en security een rol spelen bij de keuze voor een bepaalde app. Verder wilden ze kijken of er verschillen tussen de it-beveiligingsexperts en doorsnee gebruikers zijn en of deze groepen zich bij het gebruik van chat-applicaties anders gedragen. Wat de laatste onderzoeksvraag betreft blijkt dat it-beveiligingsexperts zich niet veiliger dan de doorsnee gebruikers gedragen.
De voornaamste reden om een chat-app te gebruiken is omdat vrienden dit doen. De tweede reden is dat de app gratis is. Als het om privacy en security gaat is dit voor slechts een klein deel van de deelnemers aan het onderzoek hun belangrijkste reden. Een uitzondering is Duitsland, waar het als derde reden wordt gegeven. Wordt er naar specifieke chat-apps voor privacy en security gekeken, zoals TextSecure en Threema, dan blijkt dat die nauwelijks worden gebruikt. Alleen Threema is in Duitsland erg populair.
"De gegevens laten zien dat security of privacy geen belangrijke redenen zijn bij het kiezen en gebruiken van een chat-applicatie. In beide groepen was de belangrijkste reden dat andere mensen, voornamelijk vrienden, de betreffende apps gebruikten en de wens om met hen in contact te blijven", aldus de conclusie van de onderzoekers. Ook de mogelijkheid om gratis te communiceren, in tegenstelling tot sms, en het gebruiksgemak waren belangrijke redenen. Als er specifiek naar apps wordt gekeken die niet als veilig en privé bekend staan laten de deelnemers weten dat ze die gebruiken "omdat iedereen die gebruikt" en "bepaalde mensen die gebruiken."
Deze reden is nog belangrijker bij de keuze voor chat-apps waar security en privacy wel centraal staan. "Mijn security-junkies vertelden me dat ze gevoelige gegevens zouden versturen en niet wilden worden afgeluisterd. Als ik met hen wilde communiceren moest ik deze chat-app (Threema) gebruiken. Ik heb er maar vijf contacten op, maar ik had hem voor zelfs één geinstalleerd die een oude vriend van me is", aldus de reactie van een doorsnee gebruiker.
Wordt er specifiek gekeken waarom mensen geen veilige chat-applicaties gebruiken, dan blijkt het gebruiksgemak te zijn. De veilige chat-applicaties bieden niet de features die gebruikers willen of zijn lastiger dan doorsnee chat-applicaties te gebruiken, waardoor gebruikers ze links laten liggen, aldus de onderzoekers. Om dit te voorkomen moet een veilige chat-app dan ook dezelfde features en gebruiksgemak bieden als de grote chat-applicaties zoals WhatsApp en Facebook Messenger.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.