Vorig jaar is er 135 miljoen keer contactloos betaald, zo meldt de Betaalvereniging Nederland in het vandaag verschenen jaarverslag. Een globale berekening laat zien dat deze toename tot ongeveer 50 miljoen minder contante betalingen heeft geleid.
Over heel het jaar gezien betrof 4,2% van het totaal aantal pinbetalingen contactloze betalingen. In december 2015 was dit al gestegen naar 13%. Sinds de introductie in 2014 is er elk maand een groei zichtbaar, zo blijkt uit de statistieken. Eind vorig jaar was contactloos betalen mogelijk bij bijna 123.000 betaalautomaten in Nederland. Dat is bij ruim één op de drie betaalautomaten. Dit aandeel zal de komende jaren verder toenemen, aldus Betaalvereniging Nederland. Eind 2014 ging het nog om 56.000 automaten.
Het gemiddelde bedrag dat vorig jaar contactloos werd betaald bedroeg 8,90 euro. Momenteel hebben de supermarkten het grootste aandeel van alle contactloze pinbetalingen (33%). In de horeca en de catering ligt het aandeel op respectievelijk 17% en 14%. "Door een verdere groei in het aantal contactloze betaalautomaten, bankpassen en mobiele telefoons met deze betaalfunctie, zal het gebruik van contactloos betalen verder toenemen", zo stelt Betaalvereniging Nederland.
Eind vorig jaar waren er meer dan 15 miljoen van de in totaal circa 23 miljoen betaalpassen geschikt om contactloos mee te betalen. Dit aantal contactloos betalen met betaalpas zal naar verwachting snel toenemen door de pasvervanging. In 2015 is een aantal banken daarnaast begonnen met het aanbieden van het contactloos of mobiel betalen via de mobiele telefoon.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.