De Europese Unie en NAVO gaan de samenwerking op cybergebied verder versterken, zo heeft minister Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer laten weten. Vorige maand besloten de NAVO-ministers van Defensie tijdens een overleg om cyberspace als vierde operationele domein te erkennen.
"Nederland heeft zich hiervoor hard gemaakt", aldus minister Hennis (pdf). Daarnaast werd besloten om een 'Cyber Defence Pledge' aan te nemen. Dit is een politieke verklaring waarin alle bondgenoten toezeggen er naar te streven hun nationale netwerken zo snel mogelijk te laten voldoen aan de veiligheidseisen die de NAVO stelt. Volgens de minister loopt Nederland op dit vlak voorop. Tijdens het overleg riep Hennis op tot een verdieping van de praktische samenwerking tussen de EU en de NAVO op het gebied van onder andere hybride dreigingen en cyberdefensie.
"De twee organisaties delen dezelfde waarden en staan voor dezelfde uitdagingen. De dreiging afkomstig uit het digitale domein is reëel en neemt toe. Daarnaast gebruiken steeds meer statelijke actoren cybermiddelen om geopolitieke doelstellingen te behalen en zijn niet-statelijke actoren eveneens steeds vaker actief in het digitale domein. Om deze dreiging het hoofd te bieden is het van groot belang dat de EU en NAVO samen werken aan cyberveiligheid", zo schrijft ze in de brief aan de Tweede Kamer.
Om de samenwerking te versterken zijn er inmiddels verschillende initiatieven gestart. Eén van de voornaamste stappen op dit terrein is de Memorandum of Understanding tussen NAVO Computer Incident Response Capability (NCIRC) en het Computer Emergency Response Team van de Europese Unie (CERT-EU). De overeenkomst maakt snellere informatie-uitwisseling tussen NCIRC en CERT-EU mogelijk met als doel betere preventie en detectie van en respons op cyberincidenten bij beide organisaties.
De minister laat verder weten dat de nauwere samenwerking tussen EU en NAVO tot een intensievere uitwisseling van kennis en ervaring leidt. "Vooral de informele samenwerking op uitvoerend stafniveau is goed, waarbij er over veel onderwerpen met elkaar wordt gesproken. Dit leidt niet in alle gevallen tot daadwerkelijke gezamenlijke activiteiten, maar het is bemoedigend dat de organisaties elkaar goed weten te vinden en er informatie uitgewisseld wordt."
Afsluitend meldt ze de Tweede Kamer dat het cyberdomein een belangrijke factor in de toegenomen hybride dreigingen is. Door de samenwerking tussen de EU en NAVO te versterken moeten beide organisaties beter in staat zijn om zich op hybride dreigingen voor te bereiden en af te slaan en waar nodig elkaar te ondersteunen. "In dit verband is met name de uitwisseling van kennis en informatie die leidt tot betere situational awareness van groot belang. De samenwerking op het cyberdomein heeft in dit kader prioriteit van zowel EU als NAVO", aldus Hennis (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.