image

Privacyverdrag tussen EU en VS officieel van kracht

dinsdag 12 juli 2016, 12:36 door Redactie, 6 reacties

De Europese Commissie heeft vandaag Privacy Shield gelanceerd, een nieuw privacyverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten voor het uitwisselen van gegevens. volgens de EC beschermt het nieuwe privacyverdrag de fundamentele rechten van EU-burgers van wie gegevens naar de VS worden gestuurd en brengt het juridische duidelijkheid voor bedrijven die van transatlantische gegevensuitwisseling afhankelijk zijn.

Privacy Shield vervangt de Safe Harbour-overeenkomst die vorig jaar door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Onder het nieuwe verdrag worden verschillende eisen aan bedrijven gesteld die de gegevens verwerken. Ook zijn er beveiligingsmaatregelen ingebouwd wat betreft de toegang van uitgewisselde gegevens door de Amerikaanse autoriteiten. "De VS heeft de EU de garantie gegeven dat er duidelijke beperkingen zijn voor de toegang door overheidsinstanties voor wetshandhaving en nationale veiligheid", aldus de Europese Commissie in het persbericht.

Verder moet Privacy Shield ook de individuele rechten beschermen. Burgers die vinden dat hun gegevens verkeerd zijn gebruikt kunnen op verschillende manieren hun beklag doen. Zo kan er bijvoorbeeld bij de nationale privacytoezichthouder worden geklaagd, die vervolgens met de Amerikaanse toezichthouder FTC een onderzoek naar de klacht zal instellen. Het privacyverdrag is vandaag meteen van kracht geworden. Bedrijven die hun eigen regels naar aanleiding van Privacy Shield hebben aangepast kunnen zich vervolgens laten certificeren. Daarnaast komt de Europese Commissie nog met een korte uitleg voor EU-burgers die vinden dat hun gegevens tegen de regels in zijn gebruikt.

Reacties (6)
12-07-2016, 12:58 door Anoniem
Ook hiervoor moeten bedrijven zich weer certificeren dat pas per 1 augustus kan.
12-07-2016, 14:31 door Anoniem
Waarom heeft men alsnog de fout gemaakt die verantwoordelijkheid bij de VS te leggen en niet zelf die gegevens van bepaalde request-sources al weigeren? Gewoon die data zo moeilijk mogelijk benaderbaar maken en zo traceerbaar mogelijk, je moet niet op die externe partij hoeven vertrouwens dat zij niet spontaan bonnetjes kwijt raken om maar een bekend en wederkerend geval als analogie te pakken...
12-07-2016, 14:38 door Anoniem
Hebben de amerikanen hun wetten veranderd dan?
12-07-2016, 14:57 door Anoniem
"De VS heeft de EU de garantie gegeven dat er duidelijke beperkingen zijn voor de toegang door overheidsinstanties voor wetshandhaving en nationale veiligheid"

Behalve voor No Such Agency (NSA) en vergelijkbare instellingen natuurlijk, want deze organisaties kunnen, ondanks alle Snowden-onthullingen nog altijd doen wat ze willen zonder verantwoording aan niemand af te leggen.
12-07-2016, 19:45 door Anoniem
Papieren tijger met een misleidende naam.
13-07-2016, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem: "De VS heeft de EU de garantie gegeven dat er duidelijke beperkingen zijn voor de toegang door overheidsinstanties voor wetshandhaving en nationale veiligheid"

Behalve voor No Such Agency (NSA) en vergelijkbare instellingen natuurlijk, want deze organisaties kunnen, ondanks alle Snowden-onthullingen nog altijd doen wat ze willen zonder verantwoording aan niemand af te leggen.

Een van de beperkingen is dat surveillance nog wel mag in het kader van nationale veiligheid en bestrijding van terrorisme. Er is dus nog altijd een vrijbrief voor organisaties als de NSA....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.