De Europese Commissie heeft vandaag Privacy Shield gelanceerd, een nieuw privacyverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten voor het uitwisselen van gegevens. volgens de EC beschermt het nieuwe privacyverdrag de fundamentele rechten van EU-burgers van wie gegevens naar de VS worden gestuurd en brengt het juridische duidelijkheid voor bedrijven die van transatlantische gegevensuitwisseling afhankelijk zijn.
Privacy Shield vervangt de Safe Harbour-overeenkomst die vorig jaar door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Onder het nieuwe verdrag worden verschillende eisen aan bedrijven gesteld die de gegevens verwerken. Ook zijn er beveiligingsmaatregelen ingebouwd wat betreft de toegang van uitgewisselde gegevens door de Amerikaanse autoriteiten. "De VS heeft de EU de garantie gegeven dat er duidelijke beperkingen zijn voor de toegang door overheidsinstanties voor wetshandhaving en nationale veiligheid", aldus de Europese Commissie in het persbericht.
Verder moet Privacy Shield ook de individuele rechten beschermen. Burgers die vinden dat hun gegevens verkeerd zijn gebruikt kunnen op verschillende manieren hun beklag doen. Zo kan er bijvoorbeeld bij de nationale privacytoezichthouder worden geklaagd, die vervolgens met de Amerikaanse toezichthouder FTC een onderzoek naar de klacht zal instellen. Het privacyverdrag is vandaag meteen van kracht geworden. Bedrijven die hun eigen regels naar aanleiding van Privacy Shield hebben aangepast kunnen zich vervolgens laten certificeren. Daarnaast komt de Europese Commissie nog met een korte uitleg voor EU-burgers die vinden dat hun gegevens tegen de regels in zijn gebruikt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.