image

Onderzoekers waarschuwen voor aanvallen op 3d-printers

maandag 18 juli 2016, 11:52 door Redactie, 3 reacties

Onderzoekers hebben gewaarschuwd voor cyberaanvallen op 3d-printers, aangezien die vergaande gevolgen voor zowel bedrijven als gebruikers kunnen hebben. Op dit moment gaat er 4 miljard dollar in 3d-printen om, een bedrag dat naar verwachting in 2020 verviervoudigd zal zijn.

Onderzoekers van de Tandon School of Engineering aan de New York University besloten naar verschillende aspecten van 3d-printen te kijken waar cyberveiligheid om de hoek komt kijken. Het gaat dan om de printrichting en het toevoegen van kleine defecten. "Dit zijn mogelijk gebieden voor aanvallers die verschrikkelijke gevolgen voor gebruikers van het eindproduct kunnen hebben, en de economische impact in de vorm van terugroepacties en rechtszaken", zegt onderzoeker Nikhil Gupta.

De onderzoekers stellen dat de ligging van een product tijdens het printen een verschil van wel 25% in de sterkte kan maken. Veel van de te printen objecten worden gemaakt aan de hand van een computer assisted design (CAD) bestand dat de ontwikkelaar naar de printer stuurt. CAD geeft echter geen instructies voor de richting van de printkop. Een aanvaller zou hier misbruik van kunnen maken zonder dat het wordt opgemerkt.

Een andere aanvalsvector is het hacken van een printer die met internet is verbonden om vervolgens interne defecten aan de te printen onderdelen toe te voegen. Volgens de onderzoekers zijn er nieuwe beveiligingstools en -methodes nodig om dergelijke systemen tegen aanvallen te beschermen. Het toevoegen van kleine defecten werd bijvoorbeeld niet door standaard industriële monitoringstechnieken opgemerkt.

Reacties (3)
18-07-2016, 13:52 door Anoniem
Het lijkt wel of er in het onderwijs een soort van wedstrijd gaande is om horrorstories te verzinnen en die dan naar
buiten te brengen als waarschuwing. Net alsof die studenten zichzelf veel slimmer achten dan de mensen in het
bedrijfsleven ofzo.

Straks gaan ze nog schrijven dat je 3D printer een pistool zou kunnen printen en een medewerker zou kunnen
doodschieten...
18-07-2016, 13:59 door Anoniem
Ik ben geen onderzoeker, tog waarschuw ik voor alles wat op internet zit aangesloten!,
die aanslag van de week in Nice, kan binnenkort met elke auto gebeuren als ze door het internet bestuurd kunnen worden.

Gewoon niet aan internet aansluiten die printers en auto`s, logica.
18-07-2016, 16:05 door Anoniem
Het is wel de moeite waard om te vermelden dat het hier gaat om 3D-printers in produktielijnen, men geeft als voorbeelden dat er al een met een 3D-printer vervaardigd onderdeel van vliegtuigmotor is gecertificeerd en dat autofabrikanten er gebruik van beginnen te maken. De "verschrikkelijke gevolgen" gaan niet over de leuke stukjes plastic die je kan maken met de printers die gewone mensen zich kunnen permitteren.

Door Anoniem: Het lijkt wel of er in het onderwijs een soort van wedstrijd gaande is om horrorstories te verzinnen en die dan naar
buiten te brengen als waarschuwing. Net alsof die studenten zichzelf veel slimmer achten dan de mensen in het
bedrijfsleven ofzo.
Als je even de moeite doet twee hyperlinks door te klikken naar de CV van degene die dit onderzoek heeft geleid dan zie je dat die wel wat verder is dan de status van student en dat hij vermoedelijk inderdaad een stuk slimmer is dan de meeste mensen, dus ook slimmer dan menigeen in het bedrijfsleven, en zeker slimmer dan mensen die niet twee hyperlinks verder kijken dan hun neus lang is (die sneer bedoel ik als hint: wacht even met oordelen spuien tot je verder bent dan een eerste indruk, dat verhoogt de kwaliteit van wat je te zeggen hebt enorm).

En als je ziet wat voor zwakheden in van alles van consumentenprodukten tot industriële installaties er de laatste jaren in het nieuws zijn geweest dan denk ik dat je veilig kan stellen dat er heel wat mensen in het bedrijfsleven rondlopen die ongetwijfeld capabel zijn op andere gebieden maar die op het gebied van IT-security nog heel veel te leren hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.