Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft onlangs een fout gemaakt bij het verwerken van een dna-profiel in de dna-database voor strafzaken, waardoor een verdachte in een zedenzaak mogelijk nog een slachtoffer kon maken. Bij het onderzoek van het NFI werd één kenmerk van het dna-profiel onjuist ingevoerd, waardoor de verdachte niet naar voren kwam.
Pas later bij een tweede controle in het systeem kwam de dna-hit met de verdachte naar voren. Hierop kon een 29-jarige man uit Leeuwarden op 21 juni worden aangehouden. Door de gemiste dna-match is de verdachte in de periode tussen 31 mei en 21 juni van dit jaar 22 dagen op vrije voeten gebleven. In deze periode wordt de verdachte verdacht van een poging tot verkrachting, aanranding en mishandeling van een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden.
De fout van het NFI, waardoor de dna-uitslag niet op 31 mei, maar op 21 juni is gekomen, betekent dat dit feit waarvan de verdachte wordt verdacht vermoedelijk niet zou hebben plaatsgevonden, zo laat het Openbaar Ministerie vandaag weten. De verdachte zou dan waarschijnlijk op 31 mei of kort daarna zijn aangehouden in verband met de verdenking van een ander zedendelict.
Naar aanleiding van de fout heeft het NFI een interne controle uitgevoerd over de periode van januari 2015 tot en met mei 2016. Alle dna-profielen van hetzelfde type als het dna-profiel waarbij de fout is opgetreden, die in deze periode in de dna-database voor strafzaken zijn ingevoerd, zijn nogmaals bekeken. Hieruit blijkt dat een dergelijke fout in deze periode niet vaker is voorgekomen.
Verder werkt het NFI aan de implementatie en integratie van diverse soorten software, die ondersteunen bij het interpreteren van dna-(meng)profielen en het afleiden van individuele dna-profielen uit dna-mengprofielen. Het aantal menselijke handelingen wordt hierdoor verminderd, wat de kans op het ontstaan van administratieve fouten in de toekomst moet verkleinen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.