image

Inloggen bij Google risico voor iOS-gebruikers

woensdag 3 augustus 2016, 13:27 door Redactie, 6 reacties

De optie om bij applicaties via Google in te loggen is een risico voor iOS-gebruikers, zo waarschuwt het CERT Coordination Center (CERT/CC) van de Carnegie Mellon Universiteit. Om te voorkomen dat gebruikers overal een nieuw account moeten aanmaken zijn er tal van app-ontwikkelaars die gebruikers aan de hand van hun Facebook- of Google-account authenticeren.

OAuth, zoals deze vorm van inloggen wordt genoemd, maakt het mogelijk voor gebruikers om zich bij een systeem te authenticeren zonder dat ze hun inloggegevens met een derde partij hoeven te delen. In het geval van inloggen bij Google is dit voor Android-applicaties prima, maar in het geval van iOS-apps worden gebruikers gedwongen om onnodige risico's te nemen, zo stelt Will Dormann, onderzoeker van het CERT/CC.

Bij Android-gebruikers is het Google-account namelijk aan het apparaat gekoppeld en zijn gebruikers zodoende al ingelogd. Met iOS-apparaten is deze koppeling er niet. Gebruikers moeten daardoor hun Google-gebruikersnaam en -wachtwoord op het inlogscherm van de applicatie invoeren. Dit inlogproces schendt volgens Dormann één van de belangrijkste onderdelen van OAuth, namelijk het niet opgeven van inloggegevens aan een derde partij.

IOS-applicaties die van 'Inloggen bij Google' gebruikmaken blijken de inloggegevens niet zelf te ontvangen, aangezien het getoonde inlogvenster van de Google-website is. "Maar hoe weet je dit zeker?", stelt Dormann de vraag. Gebruikers kunnen namelijk niet controleren door wat het inlogvenster wordt getoond. "Het enige dat ik weet is dat ik een applicatie heb gestart die ik wel of niet vertrouw en nu om mijn Google-inloggegevens vraagt." Volgens Dormann is dit vergelijk met het spoofen van websites op computers, maar is het met mobiele apparaten vanwege de beperkte schermruimte en informatie de gebruiker krijgt veel erger.

Dormann is wel te spreken over de manier om zich bij andere applicaties via Facebook te authenticeren, aangezien het vrij duidelijk is dat het om de Facebook-applicatie gaat waar moet worden ingelogd en dit ook eenvoudig te achterhalen is. Het grote verschil met applicaties die van Inloggen bij Google gebruikmaken is dat bij het Inloggen bij Facebook de Facebook-app wordt gestart. Is die niet geïnstalleerd dan wordt de Facebook-website via Safari geladen. Als de gebruiker al op Safari bij Facebook is ingelogd, zal hem dan ook niet om zijn inloggegevens voor Facebook worden gevraagd.

"Wanneer goed geïmplementeerd kan OAuth helpen om inloggegevens van accounts te beschermen. Inloggen bij Google op iOS weet dit doel niet te bereiken. Door het conditioneren van gebruikers om hun Google-inloggegevens zomaar in te voeren, heeft Google een omgeving gecreëerd waar gebruikers juist eerder de kans lopen dat hun account wordt gehackt." Dormann adviseert gebruikers dan ook om zich goed bewust van de risico's te zijn. Daarnaast moeten app-ontwikkelaars Safari voor het Google-inlogproces gebruiken en moet Google de bestaande iOS-app aanpassen zodat die het inloggen afhandelt, net zoals de Facebook-app nu al doet.

Reacties (6)
03-08-2016, 14:24 door Anoniem
Ik ben sinds 2013 gestopt met Gmail, een aanrader als je van je privacy houdt. Gratis is niet voor niks.
03-08-2016, 14:46 door Anoniem
Dit is een algehele "zwakte" in OAuth. Het idee is dat je naar site A gaat. Daar geef je aan dat je via site B wilt inloggen... Nu stuurt site A je door naar site B waar je daadwerkelijk je credentials invoert... maar hoe weet je nu dat site B inderdaad site B is? In je browser kun je naar de URL kijken en het certificaat controleren... in een app is dat (zover ik weet) niet mogelijk voor de gebruiker... Dus als site A kwaad wilt doen dat presenteert het een nep aanlogscherm alsof je op site B zit en controleert de credentials onderwater (door ze echt naar site B te sturen). De zwakte zit er dus in dat je site A moet vertrouwen dat ze daadwerkelijk de redirect doen.
03-08-2016, 16:23 door Dick99999
Ik dacht dat dit alleen voor OAuth versie 2 zo is. Versie 1 zou wel de binding van het token, aan het apparaat dat de token gebruikt, geregeld hebben. In versie 2 kan dat er optioneel aangebouwd worden. Waarom ?
03-08-2016, 19:32 door Anoniem
"Ik ben sinds 2013 gestopt met Gmail, een aanrader als je van je privacy houdt. Gratis is niet voor niks."

Geheel mee eens, echter bij iedere provider werken mensen die door uw spullen kunnen snuffelen.
Als er echt 100% privacy moet zijn, is er maar één oplossing, internet afsluiten.
04-08-2016, 01:01 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is een algehele "zwakte" in OAuth. [...] in een app is dat (zover ik weet) niet mogelijk voor de gebruiker...
OAuth is een raamwerk voor autorisatie, het is geen user-interface. Niet kunnen zien met wie je eigenlijk praat als je je gegevens invult is een zwakte in de user-interface, niet in OAuth. Als deze onduidelijkheid inherent is aan iOS dan is dit een zwakte van iOS. Doen de betreffende applicaties iets niet handig in dit opzicht dan bevatten zij de zwakte.

De onderzoeker stelt niet voor niets dat dit inlogproces een van de belangrijkste onderdelen van OAuth schendt. OAuth wordt met andere woorden niet goed toegepast. Dat is geen zwakte van OAuth maar een fout in een specifieke toepassing ervan.
05-08-2016, 08:17 door Anoniem
Inloggen bij google is hoe dan ook een risico. What's new?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.