Beveiligingsbedrijf Securitas wil data van WhatsApp-buurtgroepen verzamelen, zodat het bijvoorbeeld inbraakgolven in de toekomst kan zien aankomen. Dat stelt Bert den Hartog, business developer bij Securitas, in een interview met Security.NL.
Op het moment zijn erin Nederland ruim 4600 WhatsApp-buurtgroepen die zich op de website van WhatsApp Buurtpreventie Nederland en België hebben aangemeld. Deelnemers aan een buurtgroep waarschuwen elkaar voor verdachte situaties. Volgens Den Hartog wordt er echter te weinig gedaan met de data van de buurtgroepen, terwijl die wel waarde hebben. "Er komt heel veel informatie in die WhatsApp-groepen beschikbaar", aldus de developer.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet onlangs nog weten dat het aantal inbraken in Nederland aan het afnemen is. Volgens de politie spelen WhatsApp-buurtgroepen hierbij een rol. Niet alleen helpt het om misdrijven te voorkomen, Den Hartog wijst ook naar het voorspellende karakter dat de data kunnen hebben. "Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken waar een mogelijke inbraakgolf kan plaatsvinden en daarop anticiperen." Daarnaast zijn de gegevens ook te gebruiken om bijvoorbeeld gemeenten op veiligheidsgebied te adviseren.
Hoe de uitwerking van het plan er precies moet komen uit te zien kan Den Hartog nog niet vertellen. De data van buurtgroepen is namelijk ongestructureerd en wordt daarnaast alleen binnen de groep beschikbaar gemaakt. "Er zit een technische uitdaging aan vast", laat hij weten. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat mensen straks alle WhatsAppjes uit een buurtgroep gaan categoriseren en verwerken. "Je zult via software die data moeten ontwikkelen, maar dat is een stukje techniek dat nog verder ontwikkeld moet worden."
Een andere belangrijke vraag is hoe de data uit de groepen komen. Hier wijst Den Hartog naar de samenwerking met andere partijen. "Wij hebben niet de illusie dat wij het in ons eentje kunnen oplossen, zeker niet in technische zin." Het uitwerken van de data zal dan ook de grootste uitdaging worden, zo merkt hij op. Met dit soort onderwerpen komt ook de privacy om de hoek kijken. Den Hartog stelt dat er in Nederland wettelijke kaders gelden en bedrijven zich hieraan moeten houden. Hij is dan ook niet bang voor misbruik. Aan de andere kant stelt hij dat er een groot grijs gebied in Nederland is als het gaat om wetgeving over data.
Voor private beveiligingsbedrijven ziet de business developer een rol weggelegd om als een spin in het web de WhatsApp-data te verzamelen en te delen. Hoewel samenwerking nodig is, hebben er over het onderwerp nog geen gesprekken met andere partijen plaatsgevonden. Toch benadrukt Den Hartog dat het hier niet om een proefballonnetje gaat. "Er zijn nog behoorlijk wat hobbels te nemen. Denk aan de privacy dat een groot goed in Nederland is en dat ligt toch wel gevoelig hier en daar, en terecht. De overheid kenmerkt zich daarnaast niet door snelle besluitvorming, dus dat hebben we tegen. Als ik echter kijk naar de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar en de ontwikkelingen die nu gaande zijn, dan verwacht ik dat we binnen een aantal jaren invulling aan dit soort initiatieven gaan geven."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.