Big data en grootschalige surveillance door overheden leiden tot een nieuw soort totalitaire samenleving, zo stelt Dirk Helbing, hoogleraar computationele sociologie aan de TU Delft en de Zwitserse ETH in Zürich. "Ik ben zeer bezorgd. We komen steeds meer in een grote systeemcrisis terecht. Ik vrees op korte termijn misschien zelfs oorlog als bedrijven en overheden zo doorgaan als nu", aldus Helbing tegenover NRC.
Volgens de hoogleraar hebben bedrijven en overheden de laatste jaren "als gekken" data verzameld, vanuit het idee dat de wereld kan worden geoptimaliseerd door mensen van bovenaf in de gaten te houden. "Maar door mondialisering en digitalisering is de wereld zó complex geworden dat dat helemaal niet kan", zo laat hij weten. "We kunnen niet eens de verkeerslichten in een stad volledig optimaliseren, omdat die systemen al te complex zijn. Laat staan dat dat voor een hele maatschappij kan."
Hij waarschuwt ook voor het idee achter massasurveillance en big data, namelijk dat als je genoeg data hebt de waarheid vanzelf verschijnt. "Topmanagers en politici moeten doen wat de data ze vertellen. Dat is de ideologie die is verspreid door technologiebedrijven. We bouwen een soort supercomputer die ons vertelt wat we moeten doen. Een nieuw totalitair systeem. Een dictatuur van data", gaat hij verder.
De hoogleraar stelt dat er een grote stap gezet moet worden, anders zal het weer fout gaan. Het zijn echter sommige overheden en grote banken die van het oude systeem profiteren en de verandering tegenwerken. Helbing vindt dat het democratische kapitalisme dan ook opnieuw moet worden uitgevonden om te voorkomen dat we in een oorlog of een totalitaire maatschappij terechtkomen. "Systemen moeten met behulp van digitale technologie juist zo ontworpen worden dat ze zelforganiserend worden, zonder dat grote bedrijven of overheden daarin een centrale rol spelen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.