image

Amsterdam voor rechter wegens kentekenparkeren

donderdag 8 september 2016, 09:33 door Redactie, 10 reacties

De gemeente Amsterdam is door stichting Privacy First voor de rechter gesleept omdat de parkeerautomaten in de stad nog steeds vermelden dat het invoeren van het kenteken verplicht is, ook al oordeelde de Hoge Raad eerder dit jaar dat parkeerders niet verplicht zijn dit te doen.

"De gemeente Amsterdam schendt dus niet alleen de wet, maar maakt zich ook schuldig aan machtsmisbruik door parkeerders met onnodige procedures op te zadelen", laat Privacy First weten. De privacyorganisatie acht kentekenparkeren al jaren juridisch onhoudbaar. Vorig jaar werd de eerste rechtszaak tegen kentekenparkeren gewonnen. Dit oordeel werd vervolgens bevestigd door de Hoge Raad. Toch ontving de voorzitter van Privacy First dit jaar opnieuw een parkeerboete nadat hij om privacyredenen had geweigerd zijn kenteken in te voeren.

Daarmee was voor hem de maat vol en resteerde naar eigen zeggen geen andere optie dan een kort geding tegen de gemeente om kentekenparkeren definitief te laten afschaffen. Gisteren diende het kort geding. Volgens Privacy First lapt de gemeente Amsterdam met kentekenparkeren het recht op privacy aan haar laars. Mensen die anoniem willen parkeren lopen het risico om ten onrechte beboet te worden. Een situatie die volgens de stichting niet langer kan voortduren. De rechter doet op 21 september uitspraak.

Reacties (10)
08-09-2016, 10:09 door Pandit
Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Den Haag is kentekenparkeren ingevoerd. Voor deze gemeentes een enorme besparing, ze hoeven alleen maar door de straten te rijden met een auto\scooter om alle kentekens te scannen. Als parkeerder krijg je pas weken later een evt. naheffing als je een verkeerd kenteken heb ingevoerd of helemaal geen kaartje heb gekocht. privacytechnisch discutabel. Ik hoop dat een uitspraak ook gevolgen heeft op andere gemeentes die kentekenparkeren hebben ingevoerd. Zolang je alleen via PIN kan betalen blijft parkeren overigens niet anoniem.
08-09-2016, 10:09 door Anoniem
Toch wel triest dat dit nodig is.

Zou dit ook niet een medeverklaring kunnen zijn waarom burgers zo'n negatieve houding hebben tegenover overheid?
08-09-2016, 10:27 door Anoniem
Waarom wordt een kenteken gezien als een persoonlijk iets? Het zit op je auto die je op de openbare straat neerzet. Waarom is het erg dat je het daarna nog in een parkeerautomaat moet invoeren? Het kenteken ligt al (letterlijk!) op straat.
08-09-2016, 11:18 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-09-2016, 11:20
[Verwijderd]
08-09-2016, 12:44 door Anoniem
Het kentekenparkeren is een ramp, omdat het zeer veel tijd kost om in te typen via een slecht reagerende touchscreen (althans in Eindhoven). Staat de zon erop, dan is het nog slecht leesbaar ook. Aangezien de gemeente alle oude palen 1:1 heeft vervangen door van die nieuwe, moet je niet op een koopavond of -zondag komen, het kan makkelijk een half uur duren voordat je aan de beurt bent. 100 parkeerplaatsen en precies één paal. En dan kun je soms alleen nog maar met muntgeld betalen (wisselt niet!) maar wel met de chipknip, doch die doet het al 2 jaar niet meer.
08-09-2016, 19:58 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom wordt een kenteken gezien als een persoonlijk iets? Het zit op je auto die je op de openbare straat neerzet. Waarom is het erg dat je het daarna nog in een parkeerautomaat moet invoeren? Het kenteken ligt al (letterlijk!) op straat.

Dat doet in geen enkel opzicht af aan het eigendom. De plaat is van de overheid, maar de koppeling met de persoon is van jou, en daar heeft men dus verantwoording over af te leggen. Op straat evengoed als waar dan ook.

http://4891.pauljansen.eu/iDNAManifesto2.1.html

Overigens is het nog eens een slag ernstiger om botweg een eerdere uitspraak van de rechter te negeren. En dan? Dan kan je op eigen kosten procederen tot je blauw ziet.

Maar goed, we kennen Amsterdam. En eigenlijk heeft het zeer weinig wat andere steden in binnen- en buitenland niet hebben...
08-09-2016, 22:15 door Anoniem
Als burger krijg je 'de overheid' op je dak als je de wet overtreedt. 'De overheid' lapt het recht aan haar laars als het even niet uitkomt. Dan moet je dus als burger procederen wat je tijd en geld kost terwijl diezelfde overheid op kosten van de belastingbetaler advocaten inhuurt. De overheid heeft de macht om te doen en laten wat ze wil terwijl de burger die macht niet heeft.
09-09-2016, 10:52 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom wordt een kenteken gezien als een persoonlijk iets? Het zit op je auto die je op de openbare straat neerzet. Waarom is het erg dat je het daarna nog in een parkeerautomaat moet invoeren? Het kenteken ligt al (letterlijk!) op straat.

gast serieus?

Een kenteken is rechstreeks gekoppeld aan een persoon, de geregistreerde bestuurder. Dat is verplicht.
Voor een willekeurige burger is het geen sinecure om dat kenteken te koppelen aan een persoon, voor veel overheden wel.

WBP art 1 onder a
persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon;

in dit geval is de (most likely) persoon identificeerbaar omdat zijn identeit 1 computerbevraging weg is.
Kom jij vaak in amsterdam kan dus een significant deel van je handel en wandel simpel uit een databaseje in kaart worden gebracht. In het strafrecht is daar in ieder geval nog een bevel - meestal van een officier - voor nodig (en dat kan alleen als je al verdacht bent van iets)


Tenzij ik mij schuldig maak aan iets (en dat doe ik per definitie NIET als ik netjes een (anoniem) parkeerkaartje koop en op een daarvoor bestemde plek parkeer, heeft de overheid geen doel of reden om die gegevens te moeten of willen verwerken en kans op gebruik voor ándere doelen' ligt ruim op de loer - daarmee is de privacy geschonden.

De overheid in NL HOEFT niet te weten dat ik ieder vrijdag parkeer bij de lokale turkse bakker (of daar in de buurt) en vervolgens elders bij een slijter in de buurt om daarna naar een locatie in de baarsjes te rijden en daar kennelijk een hele nacht te staan. Het gaat ze simpelweg niet aan - tot ik me ergens schuldig aan maak.

Dat is privacy.
10-09-2016, 02:18 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom wordt een kenteken gezien als een persoonlijk iets? Het zit op je auto die je op de openbare straat neerzet. Waarom is het erg dat je het daarna nog in een parkeerautomaat moet invoeren? Het kenteken ligt al (letterlijk!) op straat.
Waarom lees je de dagvaarding niet? Daarin wordt het haarfijn uitgelegd en je bent er twee kliks op hyperlinks van verwijderd.
12-09-2016, 13:51 door hanspaint
Door Anoniem: Het kentekenparkeren is een ramp, omdat het zeer veel tijd kost om in te typen via een slecht reagerende touchscreen (althans in Eindhoven). Staat de zon erop, dan is het nog slecht leesbaar ook. Aangezien de gemeente alle oude palen 1:1 heeft vervangen door van die nieuwe, moet je niet op een koopavond of -zondag komen, het kan makkelijk een half uur duren voordat je aan de beurt bent. 100 parkeerplaatsen en precies één paal. En dan kun je soms alleen nog maar met muntgeld betalen (wisselt niet!) maar wel met de chipknip, doch die doet het al 2 jaar niet meer.

Je kunt ook een parkeer app naar keuze op je smart phone installeren
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.