Defensieminister Hennis-Plasschaert laat alle relatiegeschenken die zij krijgt op verborgen afluisterapparatuur checken en adviseert Kamerleden hetzelfde te doen. "Want je weet maar nooit wat eruit wordt gehaald", zo vertelde ze tijdens een algemeen overleg van de vaste commissie voor Defensie.
Volgens Hennis-Plasschaert is het erg belangrijk dat ook Kamerleden veiligheidsbewust zijn. "Wij staan met elkaar in contact en straks bent u verantwoordelijk voor het feit dat er bij mij malware op mijn telefoon staat. Ik reis af en toe naar landen waar ik mijn telefoon niet aanzet en gewoon met een prepaiddingetje mijn werk doe. We maken er nu grappen over, maar het is wel een serieus aandachtspunt, ook voor uw relatiegeschenken, uw bezoeken en uw contacten."
Tijdens het algemeen overleg kwam ook de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) ter sprake. De AIVD en MIVD mogen nu alleen in de ether ongericht alle signalen aftappen en de gegevens verwerken. Tegenwoordig verloopt echter de meeste telecommunicatie via de kabel. Het kabinet heeft daarom een nieuw wetsvoorstel ingediend waardoor de inlichtingendiensten straks op grotere schaal de kabel mogen aftappen.
"Wij hebben al vaker gesproken over het feit dat de hele wereld zich op de kabel bevindt, terwijl wij onze diensten een technologische beperking opleggen omdat die mogelijkheid nog niet aan de orde was toen de Wiv in het leven werd geroepen. Wij hebben de Wiv technologieafhankelijk gemaakt en die zouden wij eigenlijk technologieonafhankelijk moeten maken. Steeds meer communicatiestromen lopen via kabels en dit betekent dat onze diensten steeds dover en blinder worden", merkte de minister op (pdf).
Ze ging ook in op de gevolgen voor privacy, waarborgen en zaken als "mission creep". Hennis-Plasschaert zegt hier heel gevoelig voor te zijn. "Ik weet er toevallig ook veel vanaf omdat ik mij hier in het verleden veel mee heb beziggehouden en ik doe dat nog steeds. Het wil niet zeggen dat je de privacy aan de wilgen hangt als je zaken technologieonafhankelijk maakt. Dat is onzinnig. Als de juiste waarborgen en het juiste toezicht worden gekozen, gaat dit echt hand in hand en dient de Wiv misschien wel juist de privacy." Verder hoopt de minister dat de Raad van State snel naar het wetsvoorstel kijkt. "Immers, de kans is reëel dat wij interessante informatie missen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.