Als het om digitale beveiliging gaat is het al lang bekend dat de mens de zwakste schakel is, ondanks dit besef zorgen een gebrek aan kennis en bewustzijn dat aanvalsmethodes die criminelen al tientallen jaren toepassen, zoals besmette e-mailbijlagen, drive-by downloads en sql-injectie, nog steeds werken.
"Het menselijke besturingssysteem is een uitdaging op zichzelf, we weten dat de mens de zwakste schakel is", zegt Philipp Amann van het Europese Cybercrime Centrum (EC3) van Europol tegen ZDNet. De opsporingsdienst zet dan ook in op cybersecuritybewustzijn. Zeker als het gaat om het voorkomen van aanvallen die via bekende aanvalsvectoren en kwetsbaarheden plaatsvinden.
"Het is een gebied waarin we denken dat door samen te werken met bedrijven en partners en ons te richten op preventie en bewustzijn, we de cybersecuritybasis echt kunnen versterken, en zo het grote aantal dreigingen kunnen terugdringen." Eén van de gebruikte manieren is uit te leggen dat meest cyberdreigingen helemaal niet complex zijn en zeer eenvoudig voorkomen kunnen worden.
"Het schiet niet op door alles geavanceerd en geraffineerd te noemen, omdat het afleidt van de meeste gevallen, die ik niet geavanceerd zou noemen. Is sql-injectie geavanceerd? Ik denk van niet", gaat Amann verder. Door de basiskennis van gebruikers te vergroten en ervoor te zorgen dat ze de meest basale beveiligingsmaatregelen treffen kan de cyberveiligheid worden vergroot, aldus de Europol-medewerker. De Australische inlichtingendienst ASD stelde eerder al dat tenminste 85% van alle cyberincidenten waarop het reageert via 4 maatregelen, zoals het installeren van updates en whitelisting, zijn te voorkomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.