image

Nza gaat inzage medische dossiers verzekeraars controleren

donderdag 15 september 2016, 09:57 door Redactie, 7 reacties

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat controleren of zorgverzekeraars bij het inzien van medische dossiers zich aan de regels houden, zoals het binnen drie maanden informeren van patiënten. Deze week stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid waardoor zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers om fraude op te sporen.

Volgens het ministerie zijn er aan de inzage verschillende voorwaarden verbonden. Zo moet worden aangetoond dat de vermeende fraude niet op andere manieren is te bewijzen en mag alleen een arts van de zorgverzekeraar het medisch dossier bekijken. "Deze medisch adviseur heeft een strikte, van de zorgverzekeraar afgegrensde taak. Deze is ondergebracht in een aparte functionele eenheid en afgescheiden van de rest van de organisatie van de zorgverzekeraar", aldus het ministerie.

Volgens het ministerie gebeurt deze controle al decennia lang bij de naturapolis en ook bij een restitutiepolis als er een contract tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar is afgesloten. Alleen bij een restitutiepolis waar geen contract was afgesloten, zoals bij Europsyche het geval was, kon dit niet. Dit verschil wil de Tweede Kamer gelijktrekken. Nadat een zorgverzekeraar de medische dossiers heeft ingezien moet het de patiënt binnen drie maanden hierover informeren. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat hierop toezien.

Er is veel kritiek op de maatregel, omdat die niet in verhouding zou staan tot het op te lossen probleem. In 2015 is er voor 11 miljoen euro aan fraude geconstateerd. Dat is 0,015% van het zorgbudget. De fraude die door patiënten is gepleegd bedraagt daarvan 1,4 miljoen euro. De overige 9,6 miljoen euro fraude wordt door zorgverleners of tussenpersonen gepleegd. Voordat wetsvoorstel van kracht kan worden moet die nog eerst door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Reacties (7)
15-09-2016, 10:09 door Anoniem
Maar... Dat EPD (of hoe het deze week ook mag heten) was toch alleen maar bedoeld om de gezondheidszorg te verbeteren, zogenaamd uitsluitend ten gunste van de patiënt?

En niemand heeft dit natuurlijk weer aan zien komen. Want iedereen heeft zoals gebruikelijk zitten slapen. Blind vertrouwend in de goedheid van de roverheid en de verzekeraars.

Kan ik mijn ongevraagd aanwezige dossier (laten) verwijderen? Dat zal wel niet, want dan heeft de roverheid niet wat ze wil.
15-09-2016, 11:27 door Anoniem
Mijn zorgverzekeraar kan dus makkelijker bij mijn medisch dossier dan ikzelf. Fijn.
Trouwens, als die instellingen al fraude plegen bij de declaratie wie zegt me dan dat ze mijn dossier niet vervalsen? Ik heb er immers geen inzage in. Hoe kan deze maatregel ooit goed gaan werken?
15-09-2016, 13:18 door karma4 - Bijgewerkt: 15-09-2016, 13:23
De doorgave van dbc codes naar zorgverzekeraar werd gestopt wegens inbreuk op de privacy.
Dan maakt Edit Schippers als weldenkend liberaal persoon toch een wet dat verzekeraars gewoon bij alle persoonlijke data moet kunne komen onder het mom van kostenbesparing.

Het is Kafka ten top een toonzetting van machtsmisbruik met negeren van de hogere wetten rond privacy.
Zeker een nominatie voor de bof waard.

Overigens de baas van het NZA is nu Edit Schippers. Die heeft eerder er op gestuurd dat de NZA geen controles mag doen hoewel het hun taak was. Kwam politiek niet uit.
15-09-2016, 15:20 door Anoniem
De NZA. Die met die zwakke IT controls. En die medewerker die erover klokkenluide. En daarna zelfmoord pleegde.

Lijkt me een goed plan.
15-09-2016, 18:01 door Anoniem
Straks verlenen de politie, aivd, mid e.d. opeens ook 'zorg'
16-09-2016, 09:57 door Anoniem
Proportionaliteit is geen issue meer bij wetgeving? Nederland, een beschaafde eerstewereldland waar rechters de wet niet aan andere wetgeving mogen toetsen. Stel je voor dat ze zouden oordelen dat de wetten elkaar ondergraven en tegenspreken.
16-09-2016, 13:48 door Anoniem
Typisch gevalletje EPD function creep dat iedere security.nl bezoeker al jaren geleden had voorspeld.
Ik hoop niet dat dit door de eerste kamer komt, want dan is onze democratie echt ten dode opgeschreven.
Waarom staat hier eigenlijk niks over op NOS? Dit is een behoorlijk extreme wetswijziging.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.