De Nederlandse Zorgautoriteit gaat controleren of zorgverzekeraars bij het inzien van medische dossiers zich aan de regels houden, zoals het binnen drie maanden informeren van patiënten. Deze week stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid waardoor zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers om fraude op te sporen.
Volgens het ministerie zijn er aan de inzage verschillende voorwaarden verbonden. Zo moet worden aangetoond dat de vermeende fraude niet op andere manieren is te bewijzen en mag alleen een arts van de zorgverzekeraar het medisch dossier bekijken. "Deze medisch adviseur heeft een strikte, van de zorgverzekeraar afgegrensde taak. Deze is ondergebracht in een aparte functionele eenheid en afgescheiden van de rest van de organisatie van de zorgverzekeraar", aldus het ministerie.
Volgens het ministerie gebeurt deze controle al decennia lang bij de naturapolis en ook bij een restitutiepolis als er een contract tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar is afgesloten. Alleen bij een restitutiepolis waar geen contract was afgesloten, zoals bij Europsyche het geval was, kon dit niet. Dit verschil wil de Tweede Kamer gelijktrekken. Nadat een zorgverzekeraar de medische dossiers heeft ingezien moet het de patiënt binnen drie maanden hierover informeren. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat hierop toezien.
Er is veel kritiek op de maatregel, omdat die niet in verhouding zou staan tot het op te lossen probleem. In 2015 is er voor 11 miljoen euro aan fraude geconstateerd. Dat is 0,015% van het zorgbudget. De fraude die door patiënten is gepleegd bedraagt daarvan 1,4 miljoen euro. De overige 9,6 miljoen euro fraude wordt door zorgverleners of tussenpersonen gepleegd. Voordat wetsvoorstel van kracht kan worden moet die nog eerst door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.