Instanties zetten patiënten steeds vaker onder druk een kopie van hun medisch dossier bij hun huisarts op te vragen, maar dat is helemaal niet toegestaan. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Het gaat dan om instanties zoals een uitkeringsinstantie of arbodienst die de gegevens willen.
En dat is tegen de regels. "Instanties horen zich met toestemming van de patiënt rechtstreeks tot de huisarts te wenden en er moet sprake zijn van een 'gerichte uitvraag'", zegt Carin Littooij, LHV-bestuurslid en huisarts in Driebergen. "Het probleem is dat veel patiënten hun rechten niet kennen en zich hiermee in een kwetsbare positie kunnen plaatsen." Huisartsen die twijfelen over het verstrekken van de gegevens krijgen dan ook het advies dit met de patiënt te bespreken.
Huisartsen moeten echter altijd het medisch dossier op verzoek van een patiënt aanleveren. In 90 procent van de gevallen vraagt de huisarts waarom de patiënt zijn of haar dossier opvraagt, zo blijkt uit onderzoek van de LHV onder 175 huisartsen. Door dit gesprek te voeren kunnen huisarts en patiënt tot de conclusie komen dat alleen een relevant deel van het dossier wordt meegegeven, zodat instanties niet méér gegevens krijgen dan strikt noodzakelijk.
De voornaamste redenen die patiënten geven voor het opvragen van het medisch dossier zijn het verzoek van een instantie, in verband met het wisselen van huisarts en het controleren van de correctheid van het dossier. "De LHV hoort al langer dat instanties patiënten onder druk zetten om hun medisch dossier op te vragen. Maar dat het op deze schaal gebeurt, heeft ons onaangenaam verrast.", aldus Littooij. De huisartsen zeggen het onderwerp verder te zullen onderzoeken. "Bovendien willen we hierin samen optrekken met andere artsen- en patiëntenorganisaties, om richting gemeenten en andere instanties paal en perk te stellen aan het ongeoorloofd opvragen van het medisch dossier", stelt Littooij verder.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.