De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF waarschuwt politie en rechters voor de onbetrouwbaarheid van ip-adressen. Volgens de EFF vinden er namelijk regelmatig huiszoekingen alleen op basis van een ip-adres plaats en gaat het in dit geval om onbetrouwbaar digitaal bewijs, zoals in deze deze zaak.
"Als de politie een huis zou binnenvallen alleen op basis van een anoniem telefoontje dat de inwoners de wet hebben overtreden, zou dit duidelijk onrechtmatig zijn", laat de burgerrechtenbeweging weten. Dit is echter wel wat er gebeurt bij huiszoekingen op basis van ip-adressen, zo gaat de EFF verder. "Hoewel ip-adressen een bruikbaar onderdeel van een onderzoek kunnen zijn, moeten autoriteiten de informatie goed controleren, en belangrijker, bevestigen, voordat ip-adresgegevens voor huiszoekingen en andere gevaarlijke politie-operaties kunnen worden gebruikt."
De burgerrechtenbeweging stelt dat ip-adresgegevens bedoeld zijn om verkeer op internet te routeren, en niet als identificatiemiddel voor andere doeleinden dienen. In een whitepaper (pdf) waarschuwt de EFF dan ook dat een ip-adres niet hetzelfde als een fysiek adres of kenteken is dat de exacte locatie of identiteit van een persoon kan vaststellen. De politie zou echter veel te veel op ip-adressen vertrouwen voor het uitvoeren van onderzoeken. Dit komt volgens de EFF omdat politie en rechters de beperkingen van zowel ip-adressen, als de tools die een ip-adres aan een persoon koppelen, niet begrijpen.
De politie zou het probleem daarnaast in de hand werken door in aanvragen voor huiszoekingen een ip-adres met een fysiek adres of kenteken te vergelijken. Via het whitepaper hoopt de burgerrechtenbeweging de kennis over ip-adressen van zowel politie als rechters bij te spijkeren. Zo komen de beperkingen van ip-adressen aan bod en geeft de EFF concrete maatregelen die genomen kunnen worden. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat burgers tegen misbruik van ip-adresgegevens beschermd worden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.