Een ernstig beveiligingslek in de OnHub-router van Google dat eerder dit jaar werd ontdekt kon binnen een paar dagen bij alle gebruikers worden gepatcht doordat het apparaat over een automatische updatefunctie beschikt, wat volgens Google het belang van automatische router-updates aantoont.
Veel routers kampen namelijk met beveiligingsproblemen en zelfs als de fabrikant een update hiervoor uitbrengt, wordt die vaak niet door gebruikers geïnstalleerd. "Als het updaten niet automatisch gebeurt, doen veel mensen geen moeite", zegt Chris Millikin van Google. Daardoor zijn er inmiddels zeer grote botnets van gehackte routers die worden gebruikt voor het uitvoeren van grootschalige ddos-aanvallen. Waar computers, programma's en smartphones in steeds meer gevallen automatisch worden bijgewerkt, geldt dat nog altijd niet voor apparaten zoals routers.
De OnHub-router beschikt hier wel over en dat maakt een groot verschil, stelt Millikin. Eerder dit jaar werd er een ernstige kwetsbaarheid in de GNU C-softwarebibliotheek ontdekt die ook in het apparaat aanwezig is. Door de automatische updatefunctie kon het probleem bij alle OnHub-routers in een paar dagen worden gepatcht. "De meeste routers vereisen actieve tussenkomst van de gebruiker om tegen dit soort dreigingen te beschermen", gaat Millikin verder. Dat automatische updates een "unique selling point" van een router kunnen zijn bleek ook eind vorig jaar bij de aankondiging van de Turris Omnia. Deze router beschikt namelijk ook over automatische updates en zal in oktober worden geleverd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.