image

Den Haag eerste gemeente die DigiD Machtigen ondersteunt

woensdag 28 september 2016, 13:22 door Redactie, 3 reacties

Den Haag is de eerste Nederlandse gemeente waar bewoners via "DigiD Machtigen" bepaalde digitale zaken door iemand anders kunnen laten regelen. De gemachtigde kan dat met zijn eigen DigiD doen, zo laat Logius vandaag weten, het overheidsbedrijf achter DigiD.

Met DigiD Machtigen kunnen gebruikers van online overheidsdiensten iemand machtigen die namens hen optreedt, bijvoorbeeld een familielid, een zorgverlener of een belastingadviseur. Volgens Logius is dit handig als een gebruiker zelf niet goed met een computer of digitale dienstverlening overweg kan of uit wil besteden naar iemand met meer inhoudelijke expertise. Een gebruiker hoeft met DigiD Machtigen zijn persoonlijke DigiD niet door te geven aan de gemachtigde persoon, en verleent de machtiging voor één afgebakende digitale dienst.

DigiD Machtigen is één van de bouwstenen van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). De GDI omvat de voorzieningen voor identificatie, authenticatie, gegevensbeheer en berichtenverkeer die noodzakelijk zijn voor digitaal verkeer tussen overheden, burgers en ondernemers. In 2018 treedt naar verwachting de wet GDI in werking en daarmee wordt DigiD Machtigen voor alle overheidsorganisaties verplicht. Andere organisaties die hun klanten al laten machtigen zijn de Belastingdienst, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en MijnOverheid.

Reacties (3)
28-09-2016, 16:09 door Anoniem
Ik heb zo mijn twijfels over wat op termijn zal kunnen gebeuren. Een participeerders zouden dan een aantal machtigingen kunnen krijgen toegewezen. De overheid spaart zo echte banen uit met mensen die communiceren met digibeten.
28-09-2016, 16:36 door Anoniem
Volgens Logius is dit handig als een gebruiker zelf niet goed met een computer of digitale dienstverlening overweg kan of uit wil besteden naar iemand met meer inhoudelijke expertise.

Nee dat is handig voor logius.
Nu kan men digitalisering verder verplicht doordrukken en hoeft men geen rekening meer te houden met groepen die niet mee kunnen of willen.

Weer een voorbeeld van een uit eigenbelang 'liegende' overheid.

Dat liegen is de vorm van de boodschap is tegenwoordig normaal, dat heet de boodschap in de markt zetten en gebeurt door slimme spindokters en reclameboys en girls.

De overheid is steeds minder direct op haar woorden te vertrouwen.
Dat lijkt niet erg maar is het uiteindelijk wel.
Chronische inflatie van vertrouwen gaat zich uiteindelijk politiek manifesteren op een manier waar niemand uiteindelijk wat aan heeft.
Maar dat interesseert de huidige politieke en spindokterende boys en girls natuurlijk geen fluit, tegen die tijd zijn zij allang vertrokken.
28-09-2016, 17:45 door karma4 - Bijgewerkt: 28-09-2016, 17:46
Door Anoniem: ....
Nee dat is handig voor logius.
Nu kan men digitalisering verder verplicht doordrukken en hoeft men geen rekening meer te houden met groepen die niet mee kunnen of willen.
Ik ben er van overtuigd dat de verlpichte digitale communicatie ook uit de hoek van logius komt. Bekend van de campagne: de blauwe envelop verdwijnt.
In de toelichting voor die wet stond bijna letterlijk dat privacy van de burger er niet toe doet. Hij mocht elders bij familie of hulpverleners Hulp zoeken om alles aan hun te machtigen. De hele onderbouwing daarvan gebaseerd op kosten van de echte brieven. Inmiddels lijken de kosten van de digitale systemen bij logius onverwacht hoger te liggen dan geraamd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.