Beveiligingsexperts waarschuwen regelmatig dat eindgebruikers niet voor alle websites hetzelfde wachtwoord moeten gebruiken, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat veel gebruikers ondanks dat ze risico's kennen dit toch doen. Het onderzoek over het wachtwoordgedrag van internetgebruikers werd in opdracht van LastPass onder 2.000 volwassenen in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië uitgevoerd (pdf).
Zo is 91% van de ondervraagde internetgebruikers bekend met het risico om wachtwoorden te hergebruiken, maar zegt 61% dit toch te blijven doen. Verder blijkt dat mensen hun wachtwoord voornamelijk resetten als ze die vergeten zijn. 29% doet dit vanwege veiligheidsredenen. Ook blijkt een groot deel van de ondervraagde gebruikers niet bekend te zijn met de eigenschappen van een sterk wachtwoord.
82% geeft namelijk aan dat een sterk wachtwoord uit een combinatie van cijfers, letters en symbolen bestaat, terwijl 69% hoofdletters en kleine letters noemt. Experts stellen echter dat een lang wachtwoord, zoals een passphrase bestaande uit meerdere woorden, veel meer bescherming biedt omdat het vanwege de lengte lastiger is te kraken. 67% zegt echter dat een wachtwoord minimaal 12 karakters lang moet zijn.
Ook bij het kiezen van een wachtwoord maken gebruikers de verkeerde keuze. Zo gebruikt 47% initialen of namen van vrienden en familie, terwijl 42% belangrijke data en getallen kiest. Meer dan een kwart (26%) laat zich nog altijd door de naam van het huisdier inspireren en ook geboortedata zijn met 21% populair. Verder gebruikt 13% de schoolnaam of een mascotte. Het onderzoek laat verder zien dat gebruikers meer moeite doen om bepaalde accounts te beschermen dan andere accounts. "Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt om je Facebookprofiel net zo goed als je bankaccount te beschermen, laat onderzoek zien dat dit wel zo zou moeten zijn", aldus de onderzoekers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.