Nederlandse ziekenhuizen gaan geanonimiseerde patiëntengegevens met het buitenland delen, wat bij het verbeteren van behandelingen moet helpen. Het gaat om het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam die de resultaten van behandelingen met ziekenhuizen In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en België zullen uitwisselen.
Vragen die zomaar opkomen
- Hebben ziekenhuizen ineens een status aparte buiten de hele epd discussie om?
- Zijn patiënten vooraf persoonlijk op de hoogte gebracht van dat voornemen?
- Is die patiënten uitgelegd hoezeer die gegevens worden geanonimiseerd?
- Is de betreffende patiënten om toestemming gevraagd?
- Wat wordt er eigenlijk gedeeld aan data?
- Een portretfoto zou wellicht niet mogen omdat het uniek is.
Foto's van aandoeningen zijn misschien minder direct herkenbaar, zeker van interne organen, maar in principe nog steeds ook een uniek persoonskenmerk en daarmee een persoonsgegeven
Hoewel sommige ziekten dus heel naar zijn en oplossingen voor genezing gewenst zijn hoort de patiënt eigenaar te blijven van haar gegevens en daar op zijn minst toestemming voor te geven!
Wat dat betreft zou het een interessante case zijn om aan de Autoriteit Persoonsgegevens voor te leggen, of aan Arnoud Engelfriet, mogen ziekenhuizen persoonsdata ongevraagd delen met anderen?
Hoe anoniem is geanonimiseerd en wie bepaalt uiteindelijk of dat voldoende is?
Doen de onvoldoende garanties van het Privacy Shield er nog iets toe binnen deze discussie?
We weten allemaal, en dat wordt hier zelfs al direct aangekondigd, dat er altijd een eerste kiertje in het systeem moet worden gevonden om het vervolgens verder op te rekken onder legitimering van dat het eerste gebruik immers ook werd toegestaan.
Dit gaat dus niet over een specifieke patiëntengroep, al doet men van wel, maar gaat ons uiteindelijk allemaal aan!
Daarom is uiterste zorgvuldigheid essentieel, onomkeerbaar anonimiseren gewenst en als dat niet mogelijk is zonder meer toestemming vragen van een patiënt, helaas wordt nergens uitgelegd of die zorgvuldigheid ook daadwerkelijk is betracht en of patiënten daadwerkelijk om toestemming is gevraagd.
Zeer grote kans dat dat niet het geval is!
En dat schept dan een ongewenst precedent.