Dieven gebruiken phishingmails en andere trucs om gestolen iPhones te ontgrendelen, zo claimt Johannes Ullrich van het Internet Storm Center (ISC). Apple heeft de telefoons van een 'Activeringsslot' en 'Find my iPhone' voorzien, om diefstal van iOS-toestellen tegen te gaan, aldus Ullrich.
"Maar met miljoenen gebruikers die de meer dan 500 dollar kostende apparaten losjes in hun zakken bewaren, zijn mobiele apparaten meer waard dan de gemiddelde portemonnee", zo laat hij weten. Het Activeringsslot koppelt een apparaat aan het iCloud-account van de gebruiker. Als de gebruiker een nieuw apparaat configureert wordt er om de iCloud-gegevens gevraagd of kan er een nieuw iCloud-account worden aangemaakt. Zonder deze informatie kan een toestel niet worden geactiveerd. Het verkopen van een apparaat en het wissen van alle gegevens is dan ook niet voldoende. De verkopende partij moet de koppeling met zijn iCloud-account verwijderen, bijvoorbeeld door Find my iPhone uit te schakelen, als de nieuwe koper het toestel wil kunnen gebruiken.
"Maar iOS-toestellen worden gestolen en dieven hebben inventieve manieren gevonden om ze te ontgrendelen", gaat Ullrich verder. Het gaat onder andere om het versturen van phishingmails. In het geval een iPhone is gestolen of verloren kan het via Find my iPhone als gestolen worden opgegeven. In het geval het toestel is gevonden krijgt de gebruiker een e-mail of een pop-up op een ander iOS-toestel.
Dieven gebruiken deze techniek volgens Ullrich om de iCloud-gegevens van gebruikers te stelen. Als de dieven het telefoonnummer of e-mailadres van de gebruiker weten versturen ze een "gevonden" e-mail dat het toestel terecht is. Vervolgens wordt er een link naar een phishingpagina meegestuurd die de gebruiker om zijn iCloud-gegevens vraagt. Vult de gebruikers zijn gegevens op deze phishingpagina in, dan kan de aanvaller vervolgens het gestolen toestel ontgrendelen.
Een ander risico van een gestolen telefoon is het resetten van wachtwoorden. Op een vergrendelde telefoon kunnen sms-berichten nog steeds op het scherm verschijnen. Een aanvaller kan daarnaast de simkaart verwijderen en die in een ander toestel stoppen en zo de sms-berichten met codes ontvangen tenzij er een pincode voor de simkaart is ingesteld. Ullrich adviseert iPhone-eigenaren dan ook om tweefactorauthenticatie in te schakelen en het aantal berichten dat op een vergrendeld scherm wordt weergegeven te beperken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.