De gevolgen van onbeveiligde Internet of Things-apparaten op het internet zijn de afgelopen weken door verschillende grote ddos-aanvallen meer dan duidelijk geworden. Digitale videorecorders, ip-camera's en routers met standaard wachtwoorden blijken een eenvoudig doelwit voor aanvallers.
Beveiligingsbedrijf Bullguard lanceerde eerder dit jaar een gratis scanner die eigenaren van dergelijke producten moet helpen. Via de "IoT Scanner" kunnen internetgebruikers controleren of hun Internet of Things-apparaten eenvoudig via het internet gevonden kunnen worden en of het apparaat kwetsbaarheden bevat. De IoT Scanner maakt gebruik van informatie van de zoekmachine Shodan.io. Deze zoekmachine brengt allerlei op internet aangesloten apparaten in kaart.
Daarnaast hebben onderzoekers "MalwareTech" en "2sec4u" het Twitteraccount Mirai Attacks gelanceerd dat een live-feed van ddos-aanvallen door Mirai-botnets bevat. Mirai is de malware die wereldwijd honderdduizenden digitale videorecorders, ip-camera's en routers heeft geïnfecteerd en gebruikt voor het aanvallen van websites en internetdiensten. In eerste instantie ging het om één botnet, maar sinds het online verschijnen van de Mirai-broncode zijn er meerdere botnets verschenen. Mirai infecteert systemen door via een lijst van "62 verschrikkelijk onveilige wachtwoorden" op telnet-servers, die op de apparaten draaien, in te loggen.
"Het is waarschijnlijk dat grote ddos-aanvallen vaker zullen voorkomen nu hackers meer en nieuwe kwetsbare Internet of Things-apparaten vinden, of manieren om die kwetsbare apparaten achter NAT (network address translation) te infecteren", aldus onderzoeker MalwareTech. Volgens de onderzoeker is het de hoogste tijd dat fabrikanten stoppen met het leveren van apparaten met standaard wachtwoorden en overstappen op willekeurig gegenereerde wachtwoorden die onderop het apparaat via een sticker worden weergegeven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.