Wie een chat-app zoekt die gesprekken tegen luistervinken beschermt kan volgens Amnesty International het beste voor Signal kiezen, maar WhatsApp is ook een prima alternatief. De mensenrechtenorganisatie vergeleek 11 aanbieders van populaire chat-apps en bekeek hoe ze encryptie toepassen.
Verschillende van de bekende chat-apps maken gebruik van end-to-end-encryptie, zodat alleen de ontvanger en afzender de inhoud van een bericht kunnen lezen. WhatsApp is van de populaire chat-apps de enige app die gebruikers uitdrukkelijk waarschuwt als een chatgesprek niet end-to-end versleuteld is. Van de verschillende aanbieders van chat-apps komt Facebook dan ook al beste uit de bus, met een score van 73 van de 100 haalbare punten.
Apple en Telegram volgen met beide 67 punten, terwijl Google met 53 punten een onvoldoende scoort. Dat geldt ook voor Microsoft (40), Snapchat (26) en Blackberry (20). Tencent, de Chinese aanbieder van WeChat en QQ, scoort geen enkel punt omdat het op geen enkele manier de privacy van gebruikers beschermt. Daarnaast heeft het zich niet uitgesproken tegen het toevoegen van backdoors voor de overheid.
Een belangrijke app die in het overzicht van de 11 aanbieders mist is Signal. Amnesty heeft echter ook een advies met zes privacytips online gezet, en daarin wordt Signal wel genoemd. Signal is een chat-app die door allerlei experts wordt aangeraden. De code is open source en de ontwikkeling wordt door een non-profitorganisatie gedaan. Het Signal Protocol dat voor de end-to-end-encryptie zorgt wordt ook door WhatsApp, Facebook Messenger en Google Duo gebruikt. "Natuurlijk maken mensen gebruik van het platform waar hun vrienden en familie op zitten. Voor de meeste mensen is Whatsapp een alternatief dat goed genoeg is aangezien het standaard over sterke end-to-end-encryptie beschikt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.