Eigenaren en beheerders van websites die op het Joomla-platform draaien en de belangrijke beveiligingsupdate die afgelopen dinsdag uitkwam nog niet hebben geïnstalleerd moeten er zo goed als zeker van uitgaan dat hun website door aanvallers is overgenomen. Dat stelt beveiligingsbedrijf Sucuri.
Sinds het verschijnen van de update zijn er grootschalige aanvalspogingen op Joomla-sites waar genomen, zo laat onderzoeker Daniel Cid weten. Via de twee kwetsbaarheden die dinsdag werden gepatcht kan een aanvaller op afstand een beheerdersaccount aanmaken en bijvoorbeeld backdoor-bestanden uploaden om zo volledige controle over de website te krijgen.
24 uur na het verschijnen van de patch zagen de honeypots van Sucuri al tests waarbij werd gekeken of de kwetsbaarheden aanwezig waren. In minder dan 36 uur na het verschijnen van de update zijn er grootschalige aanvalspogingen waargenomen. "We denken dat elke Joomla-site die niet is geüpdatet zeer waarschijnlijk is gehackt", aldus Cid. Aan de hand van de gebruikersnaam "db_cfg" en verschillende ip-adressen kunnen beheerders controleren of dit het geval is.
Vanwege de kwetsbaarheden gaf ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de overheid een waarschuwing af. Joomla is na WordPress het populairste contentmanagementsysteem (cms) op internet. Het is meer dan 50 miljoen keer gedownload en heeft op de markt van contentmanagementsystemen een aandeel van 6,4%, achter WordPress dat met 58,8% de onbetwiste nummer een is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.