30-10-2016, 22:29 door Anoniem: [...]
@Erik,
Wie bepaalt wat voor kastje gebruikt wordt, en wat voor software er op draait ?
Jij bepaalt welke leverancier je vertrouwt. Uitgangspunt is dat het kastje zelf geen internetconnectiviteit heeft.
30-10-2016, 22:29 door Anoniem: En als iemand nou niet meer het "recht" krijgt om het kastje te gebruiken ... etc. ?
Men kan inderdaad ook jouw paspoort innemen. Dat is voor mij geen aanleiding om dan maar geen nieuw paspoort aan te vragen zodra mijn huidige exemplaar verlopen is.
31-10-2016, 13:31 door Anoniem: Dus als je het kastje even 'leent' van een ander, dan ga je ook met zijn Private Key aan de haal?
De facto representeert nu jouw e-mail account (en dus de devices die je gebruikt om dat account te benaderen, by default met het toegangswachtwoord opgeslagen op dat device) jouw identiteit. Daarnaast kunnen aanvallers die enkele gegevens van jou kennen (NAW, BSN en/of GebDat) en/of in jouw brievenbus hengelen, eenvoudig met jouw identiteit aan de haal.
Ik, maar ook marktpartijen, zien grote voordelen in betrouwbare digitale authenticatie. Natuurlijk wel op z'n minst een pincode op dat kastje (2FA).
Ik voorzie dat je voor een aantal accounts (buiten dat kastje) nog wel wachtwoorden zult willen blijven gebruiken, maar strikt genomen zijn zelfs die niet meer nodig: je gebruikt het kastje om aan te tonen dat jij jij bent. Meer dan (één van) jouw public key(s), al dan niet verpakt in een client certificaat, krijgt de wereld niet te zien. Middels challenge-response toon jij aan over de bijbehorende private key te beschikken.
Voor steeds meer toepassingen is nu je smartphone dat kastje, en
dat vind ik een veel griezeliger idee.