Bedrijven die het slachtoffer van cybercrime zijn geworden doen er verstandig aan geen aangifte te doen en het incident binnenshuis op te lossen, zo stelt Aldo Verbruggen, partner van advocatenkantoor Jones Day en oud officier van justitie, tegenover het Financieele Dagblad.
Bedrijven die aangifte van een hack doen of een datalek melden kunnen met grote materiële schade te maken krijgen. Daarnaast is de kans dat de verantwoordelijke internetcriminelen worden gepakt uiterst klein. Bedrijven die Verbruggen inschakelen krijgen dan ook nadrukkelijk de nadelen uitgelegd van het doen van aangifte. "De overheid kan mij niet duidelijk maken wat het mijn cliënten brengt om zaken aan te kaarten met het gevaar dat ze in de openbaarheid komen. De redenering blijft steken in de formulering dat het bijdraagt aan het algemeen belang. Ik betwijfel dat zeer."
Volgens de advocaat lopen recht en justitie "hopeloos" achter op de techniek. Ook denkt Verbruggen dat steeds meer bedrijven datalekken niet zullen melden. Hij kijkt daarvoor naar landen waar al langer een meldplicht van kracht is. In veel gevallen komen beveiligingslekken pas na jaren naar buiten. Voor bedrijven is het in veel gevallen dan ook lonend een datalek niet te melden en het risico te lopen om mogelijk pas later te worden te betrapt en een eventuele boete te betalen, aldus de advocaat.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.