Stichting Privacy First dreigt samen met een coalitie van maatschappelijke organisaties een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat te zullen beginnen als het ANPR-wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer wordt aangenomen.
Het wetsvoorstel wordt aanstaande woensdag 2 november door de Tweede Kamer behandeld. Onder het wetsvoorstel zullen de kentekens van alle auto's in Nederland door middel van cameratoezicht vier weken in politiedatabases worden opgeslagen voor opsporing en vervolging. "Iedere automobilist wordt hierdoor een potentiële verdachte. Dit is totaal niet noodzakelijk en volstrekt disproportioneel. Het wetsvoorstel is daarom in strijd met het recht op privacy en daarmee onrechtmatig", zegt Vincent Böhre van Privacy First.
Het huidige ANPR-wetsvoorstel werd al in februari 2013 bij de Tweede Kamer ingediend door voormalig minister Opstelten. Voorheen was ook minister van Justitie Hirsch Ballin al in 2010 van plan om een vergelijkbaar voorstel in te dienen met een bewaartermijn van 10 dagen. Vervolgens verklaarde de Tweede Kamer dit voorstel controversieel. Vorige maand kwam minister Van der Steur met een aanpassing van het wetsvoorstel, waarbij kentekens 4 weken lang worden bewaard.
"Minister Van der Steur gaat hier dus lijnrecht tegenin door ook de kentekens van niet-verdachte burgers vier weken te willen opslaan. VVD en PvdA willen deze bewaartermijn zelfs verhogen naar 6 maanden. Een dergelijke data-hooiberg vormt bij voorbaat een flagrante schending van het recht op privacy van iedere automobilist. Eventueel rechterlijk toezicht op het gebruik hiervan doet hier niets aan af", gaat Böhre verder.
Hij stelt dat mocht het wetsvoorstel worden aangenomen een brede coalitie van maatschappelijke organisaties de Nederlandse Staat direct zullen dagvaarden en de wet buiten werking zullen laten stellen omdat die in strijd met het recht op privacy is. "Indien nodig zullen Privacy First en mede-eisers hiertoe doorprocederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg", merkt Böhre op. Gezien de Europese en Nederlandse jurisprudentie op dit gebied acht hij de kans op een succesvolle rechtsgang in deze zaak buitengewoon hoog.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.