Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil overleg met de mobiele operators om een database voor gestolen mobiele telefoons in het leven te roepen. Dat schrijft de minister in antwoord op kamervragen van de PvdA-kamerleden Van Dam en Van Heemst.
Op dit moment kent Nederland nog niet een dergelijke database. Volgens Remkes komt dit door technische, financiële en regelgevende aspecten. Daardoor kunnen de IMEI-nummers van mobiele telefoons nog niet worden geregistreerd en geblokkeerd. De politie is groot voorstander van een dergelijk systeem en is gefrustreerd over de geringe bereidheid tot medewerking van het bedrijfsleven. Volgens de mobiele operators zijn IMEI-nummers makkelijk te manipuleren waardoor een goede registratie onmogelijk is. Gezien de hoge kosten die verbonden zijn aan apparatuur die registratie en blokkade mogelijk maakt, willen de mobiele operators dat pas overwegen als IMEI-nummers niet langer manipuleerbaar zijn.
Remkes geeft aan dat hij samen met zijn justitiecollega Donner de mobiele operators zal gaan aanschrijven om tot een landelijke aanpak te komen. De ministers zullen de mobiele operators wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om dit probleem in samenwerking met de overheid op te lossen. Remkes kondigt verder aan dat hij het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2004 zal aangrijpen om te proberen tot een Europese aanpak te komen van gestolen mobiele telefoons.
Volgens Remkes zijn geen exacte gegevens te geven van het aantal gestolen mobiele telefoons. Maar op basis van de gegevens van het regiokorps Amsterdam-Amstelland geeft Remkes als schatting dat vorig jaar 155.00 mobieltjes werden gestolen. 35% van deze mobieltjes werd tijdens straatroven buit gemaakt. 25% van de straatroven zou exclusief op mobieltjes gericht zijn. In 1998 werden nog 80.000 mobieltjes gestolen. De Amsterdamse politie slaagt in de helft van de gevallen erin om binnen een week een gestolen mobiel te achterhalen en de dief aan te houden. Voorwaarde is wel dat het IMEI-nummer bekend is. Daarom heeft de Amsterdamse politie ook een campagne gestart die bellers wijst op het belang van de registratie van het IMEI-nummers. Ook heeft de Amsterdamse politie een publieke database geopend met de IMEI-nummers van gestolen mobieltjes.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.