Defensie heeft inmiddels 44 cyberreservisten aangesteld die kennis en ervaring bieden die niet of niet voldoende bij de krijgsmacht aanwezig zijn, zo heeft minister Hennis-Plasschaert van Defensie op vragen van de vaste commissie voor Defensie laten weten (pdf).
Van de 44 cyberreservisten zijn er elf geplaatst bij het Commando Landstrijdkrachten (CLAS), twaalf bij het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), zes bij het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) CLSK en vijf bij de Koninklijke Marechaussee. Daarnaast wordt er actief geworven en doorlopen achttien kandidaten het selectietraject. In 2013 werd bekend dat Defensie in totaal 150 cyberreservisten wil aantrekken. De reservisten, die afkomstig uit allerlei sectoren zijn, zoals overheid, banken, telecom, energie en consultancy, worden onder andere geworven via mond-tot-mondreclame en directe contacten met bedrijven en belangenorganisaties.
De verantwoordelijkheid voor de inzet van cyberreservisten ligt bij het Defensie Cyber Commando. Reservisten kunnen worden ingezet voor dezelfde taken als reguliere militairen. In het geval van cyberreservisten gaat het om het uitvoeren van cyberoperaties, het helpen bij de verdediging van Defensienetwerken, het ondersteunen van civiele autoriteiten en het adviseren van de commandant van een missie over te nemen stappen.
Daarnaast laat de minister weten dat er inmiddels 80 mensen voltijd bij het Defensie Cyber Commando werken. Het Cyber Commando zet zich in voor de digitale veiligheid van de hele Defensieorganisatie en haar partners. Daarbij hebben drie gebieden de aandacht: inlichtingen, verdediging en aanval. Voor de komende jaren zal er elk jaar zo'n 10 miljoen euro aan het Cyber Command worden uitgegeven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.