De Russische virusbestrijder Kaspersky Lab heeft verschillende toezichthouders in de Europese Unie en Rusland gevraagd om tegen Microsoft op te treden, aangezien de softwaregigant op oneerlijke wijze Windows Defender aan gebruikers zou opdringen.
Windows Defender is de standaard in Windows 8.1 en Windows 10 ingebouwde virusscanner. Eugene Kaspersky, oprichter van het anti-virusbedrijf, stelt dat Windows Defender onvoldoende bescherming biedt. Daarnaast heeft Microsoft in Windows 10 allerlei obstakels toegevoegd die het lastig voor onafhankelijke anti-virusaanbieders maken, merkt hij op. Zo bleek dat de virusscanner die gebruikers zelf hadden geïnstalleerd werd uitgeschakeld nadat ze naar Windows 10 waren geüpgraded. Vervolgens werd Windows Defender ingeschakeld.
Volgens Kaspersky hadden anti-virusbedrijven slechts een week gekregen om hun anti-virussoftware compatibel met Windows 10 te maken. Zelfs als de software compatibel was kwam het voor dat Windows Defender toch werd ingeschakeld. En zelfs als de oorspronkelijke virusscanner van de gebruiker werkte, liet Windows Defender een pop-up zien dat het was uitgeschakeld. Dit zou gebruikers verleiden om Windows Defender toch in te schakelen, zodat de andere virusscanner werd uitgeschakeld.
Ook heeft Microsoft volgens Kaspersky de mogelijkheden van anti-virusbedrijven beperkt om gebruikers te waarschuwen dat hun licentie zal verlopen. Er is wel een waarschuwing, maar die bevindt zich in het Windows Security Center waar het door niemand wordt gelezen, aldus de virusbestrijder. Als de gebruiker vergeet zijn licentie te verlengen schakelt Microsoft de virusscanner uit en activeert Windows Defender.
Een ander punt van kritiek is dat Microsoft het aantal virusscanners op een computer heeft beperkt. Eén anti-viruspakket is nog toegestaan, maar die limiet geldt niet voor Windows Defender. Ook al heeft de gebruiker een andere virusscanner geïnstalleerd, dan zal Windows Defender van tijd tot tijd toch actief worden. "De trend is duidelijk: Microsoft probeert langzaam onafhankelijke ontwikkelaars uit het Windows-ecosysteem te weren als het een eigen applicatie hiervoor heeft", laat Kaspersky weten.
De Russische virusbestrijder heeft toezichthouders opgeroepen om in actie te komen. Zo moet Microsoft worden verplicht om op tijd nieuwe versies en updates van Windows aan onafhankelijke ontwikkelaars te verstrekken zodat ze ervoor kunnen zorgen dat hun software compatibel blijft. Daarnaast moeten gebruikers nadrukkelijk worden gewaarschuwd als hun software voor het upgraden niet compatibel is. Als laatste wil Kaspersky dat gebruikers altijd uitdrukkelijk om hun toestemming wordt gevraagd voordat Windows Defender wordt ingeschakeld.
"Hoewel Microsoft langzaam de onafhankelijke beveiligingsindustrie omlegt, zijn we tot nu toe de enige die hier iets in het openbaar van hebben gezegd", stelt Kaspersky. "Er zijn tientalen andere bedrijven die niet blij zijn, maar alleen hun ongenoegen in informele groepen uiten, waar veel correcte dingen worden gezegd, maar er niets van betekenis wordt gedaan." Volgens Kaspersky gaat het hier echter niet alleen om beveiligingsbedrijven, maar moeten alle onafhankelijk softwareontwikkelaars op het Windowsplatform een front vormen en samen tegen Microsoft ten strijde trekken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.