Onderzoekers hebben een nieuw ransomware-exemplaar ontdekt dat Facebook-, Skype- en LinkedIn-gegevens en de downloadgeschiedenis van slachtoffers gebruikt om geld te vragen. De ransomware wordt Ransoc genoemd en verspreidt zich via besmette advertenties, zo meldt beveiligingsbedrijf Proofpoint.
Eenmaal actief zoekt de ransomware op de computer naar kinderporno en mediabestanden die via torrents zijn gedownload en laat op basis hiervan een waarschuwing zien. In de waarschuwing staan ook socialmediagegevens van de gebruiker, zoals Facebookprofielfoto en naam. Hiervoor maakt de ransomware verbinding met het Facebook- of LinkedIn-profiel van het slachtoffer of start Skype. Volgens de waarschuwing moet het slachtoffer een paar honderd dollar betalen, anders zullen de gevonden gegevens openbaar worden gemaakt en volgt er een rechtszaak.
"In tegenstelling tot de meeste ransomware-exemplaren is hier de reputatie van het slachtoffer het doelwit in plaats van zijn bestanden", aldus de onderzoekers. Verder schakelt de ransomware programma's als Regedit, MSconfig en Taakbeheer uit. Aangezien de ransomware alleen een sleutel aan het Register toevoegt om te worden gestart is het opnieuw opstarten van de computer in Veilige Modus voldoende om de ransomware te kunnen verwijderen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.