Het is aan de overheid om de problemen met het Internet of Things op te lossen, zo stelt de bekende beveiligingsexpert Bruce Schneier. Schneier sprak tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse congres over de ddos-aanval op dns-aanbieder Dyn waardoor allerlei grote websites onbereikbaar waren.
De ddos-aanval was afkomstig van voornamelijk gehackte digitale videorecorders. "Vanwege deze aanvallen is je veiligheid op internet afhankelijk van de veiligheid van miljoenen op internet aangesloten apparaten, ontworpen en verkocht door bedrijven waarvan je nog nooit hebt gehoord aan consumenten die niets om jouw veiligheid geven", aldus Schneier. Hij stelt dat de technische redenen dat Internet of Things-apparaten onveilig zijn complex zijn, maar dat er sprake van marktfalen is.
"De markt geeft prioriteit aan features en kosten boven veiligheid. Veel van deze apparaten zijn goedkoop en ontwikkeld en gemaakt in het buitenland en dan opnieuw verpakt en verkocht", liet Schneier de congresleden weten. Volgens de expert hebben de ontwikkelteams achter IoT-apparaten niet de beveiligingskennis die van grote computer- en smartphonefabrikanten wordt verwacht. "Simpelweg omdat de markt niet wil instaan voor de extra kosten die daarbij komen kijken."
Daarnaast ontvangen Internet of Things-apparaten geen beveiligingsupdates, maar blijven ze wel gedurende lange tijd in gebruik. "Ze blijven in gebruik vanwege een ander marktfalen. Zowel de verkoper als de koper kan het oplossen van het beveiligingslek niets schelen. De eigenaren van deze apparaten maakt het niets uit. Ze willen een webcam, of thermostaat of koelkast, met mooie features en een goede prijs. Zelfs als ze onderdeel van een botnet zijn werken ze prima. De verkopers van de apparaten kan het niets schelen, want zij zijn al met het volgende nieuwe en betere model bezig."
Schneier stelt dat er geen marktoplossing is, omdat de onveiligheid vooral andere mensen raakt. "Het is een vorm van onzichtbare vervuiling." De beveiligingsexpert pleit dan ook voor overheidsingrijpen. "Onze keuze is niet tussen overheidsingrijpen en geen overheidsingrijpen. Onze keuze is tussen slim ingrijpen door de overheid en onverstandig ingrijpen door de overheid. We moeten hier nu over nadenken. Regelgeving is noodzakelijk, belangrijk en complex en ze komen eraan. We kunnen deze problemen niet negeren totdat het te laat is."
De beveiligingsexpert verwacht niet dat de markt met een oplossing komt. "Toen software niet belangrijk was, was het prima om de markt de beste beveiliging te laten kiezen. Maar het is een heel ander verhaal als een spreadsheet crasht en je verliest al je gegevens of wanneer je auto botst en je verliest je leven. De beveiligingslekken in het Internet of Things zijn de diep en te alomtegenwoordig, en zullen niet worden opgelost als de markt het mag uitzoeken. We moeten proactief goede regelgeving bespreken, anders zal een ramp slechte regelgeving aan ons opleggen." (pdf)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.