image

Kamp had staatsgeheim document in eigen Gmail-account

donderdag 17 november 2016, 16:47 door Redactie, 21 reacties

Minister Kamp van Economische Zaken had in zijn eigen Gmail-account een staatsgeheim document staan, zo heeft de minister de Tweede Kamer laten weten (docx). In mei werd bekend dat Kamp tegen de regels in werkmails op zijn privémailadres ontving.

Ondanks alle ophef die ontstond liet Kamp weten dat hij zou doorgaan met het gebruik van zijn Gmail-account. "Ik ben de hele dag met allerlei dingen bezig en ik moet zorgen dat ik mijn werk zo goed mogelijk doe en soms is het voor mij gemakkelijk om het op deze manier te doen", aldus de minister destijds. "Als het voor praktische redenen voor mij beter is om het op de manier te doen zoals ik het nu doe, dan doe ik dat."

In juli meldde de minister dat hij het gebruik van zijn privé e-mailaccount voor werkgerelateerd e-mailverkeer had beëindigd en de e-mails uit zijn privé e-mailaccount waren verwijderd en afzonderlijk opgeslagen. Wat betreft de informatie in zijn Gmail-account stelde Kamp dat hij "niet het beeld" had dat het om staatsgeheim gerubriceerde informatie ging. Om dit echter vast te stellen gad de minister de Auditdienst Rijk (ADR) de opdracht om de documenten die in zijn Gmail-account aanwezig waren te onderzoeken. Dat onderzoek is nu afgerond en de minister bleek wel degelijk gevoelige documenten in zijn Gmail-account te hebben opgeslagen.

De ADR ontdekte over de gebruiksperiode van het privé e-mailaccount van 27 januari 2009 tot en met 12 mei 2016 een twintigtal documenten met een vertrouwelijke rubricering, waarvan één staatsgeheim. Dit document met de rubricering Staatsgeheim Zeer Geheim betreft een nota over nog te starten arbeidsvoorwaardenonderhandelingen bij een zelfstandig bestuursorgaan. De nota is als zodanig gerubriceerd om de vertrouwelijkheid voorafgaand aan de bespreking in de ministerraad te waarborgen, aldus de minister.

Wat betreft de andere 19 documenten gaat het om interne concepten, verslagen, nota’s en memo’s uit de periode van Kamp als Commissaris voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, en zijn bewindsperioden als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister van Economische Zaken. De minister had in zijn Gmail-account 23.534 e-mailberichten, waarvan er 11.819 werk gerelateerd waren.

"Ik heb per document gevraagd aan het departement dat destijds het document heeft opgesteld, of gezien de aard en inhoud ervan vervolgacties nodig zijn vanwege mogelijke compromittering van de informatie. Dat is voor geen van de betreffende documenten het geval. Desalniettemin betreur ik dat de vertrouwelijke documenten op mijn privé e-mailaccount stonden", laat Kamp verder weten.

Om na te gaan of de documenten informatie zouden kunnen bevatten die mogelijk interessant zou kunnen zijn voor andere landen, heeft de minister de documenten door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) laten onderzoeken. De AIVD stelde dat naar hun oordeel de documenten informatie bevatten die zowel ten tijde van versturen als heden ten dage de interesse van buitenlandse inlichtingendiensten (hadden) kunnen hebben. De AIVD heeft echter verder geen vervolgonderzoek ingesteld.

Naar aanleiding van het incident is in het kabinet afgesproken dat alle bewindspersonen binnen hun departementen aandacht vragen voor het bewust en zorgvuldig omgaan met gerubriceerde informatie en de risico’s van het eventuele gebruik van privé e-mailaccounts. Het gaat onder andere om de betekenis van de verschillende rubriceringen en welke digitale faciliteiten daarbij horen om daar op een verantwoorde wijze mee om te kunnen gaan. Ook zal het handboek aantredende bewindspersonen op dit punt worden aangescherpt.

Reacties (21)
17-11-2016, 17:06 door Dick99999
[....] Wat betreft de andere 19 documenten gaat het om interne concepten, verslagen, nota’s en memo’s uit de periode van Kamp als Commissaris voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, en zijn bewindsperioden als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister van Economische Zaken. [....]
Die andere 19 vallen nog steeds onder de volgende definitie:
Departementaal VERTROUWELIJK (afgekort Dep.V.)
Indien kennisname door niet geautoriseerden schade kan toebrengen aan de belangen van één of meerdere ministeries.

Een vraag is of het rubriceren wel nodig was, blijft altijd een hekel punt. Andere vraag is of Google (personal, enterprise?) deze documenten misschien wel mag opslaan.
17-11-2016, 17:15 door Anoniem
Lock him up! Lock him up!
17-11-2016, 18:08 door [Account Verwijderd]
De vraag te beantwoorden waarom het huidige ministeriële establishment zo onder vuur ligt vanuit de samenleving is onder andere makkelijk te beantwoorden door toedoen van dit soort praktijken.
Lieden zoals Kamp zijn er de hoofdoorzaak van.
Ter vergelijking: Een werknemer in een willekeurig bedrijf die te vaak privè-mail via de server van de werkgever ontvangt/verstuurd staat na enkele waarschuwingen wellicht op straat, maar in dit geval verklaarde zijne excellentie Kamp flagrant - daarvoor moet je wel een narcist zijn? - doodleuk dóór te gaan met het gebruik van gmail voor werkmail zolang het hem uitkwam.

Ik weet, ik gebruik off-topic dit voorbeeld om het volgende kenbaar te maken, maar na maart 2017 zal het politieke plaatje van Nederland er met name door hautaine jurken zoals Kamp, anders uitzien.
Na weer verloop van tijd zullen we er allen zeer ongelukkig van zijn geworden. Schrale troost: Hr. Kamp ook.
17-11-2016, 18:32 door Anoniem
Crooked Henk!
17-11-2016, 19:37 door Ron625
En dan verzend deze ICT-onbenul het ook nog in een verboden (gesloten) formaat.
In het bedrijfsleven was deze man gelijk ontslagen !
17-11-2016, 20:50 door Anoniem
De ADR rapporteert één e-mailbericht aangetroffen te hebben met een bijlage met de rubricering Staatsgeheim Zeer Geheim. (bron: antwoord op kamervragen)
Dat is de hoogtste rubricering die in Nederland bestaat.

Het wetboek van strafrecht artikel 98b stelt: Hij aan wiens schuld te wijten is dat een inlichting, een voorwerp of gegevens als bedoeld in artikel 98, openbaar worden gemaakt of ter beschikking komt van een tot kennisneming daarvan niet gerechtigd persoon of lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

De onderzoeksresultaten zijn ook voorgelegd aan de procureur-generaal van de Hoge Raad. Die concludeerde dat er onvoldoende aanleiding is om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. (bron: NRC, Telegraaf)

Wat voor aanleiding een procureur-generaal nodig heeft, maar hier niet meent te zien, is buiten beschouwing gelaten. Dit geeft het beeld dat je (als minister) met informatie met de hoogste rubricering mag doen wat je wil zonder daar verantwoording voor te hoeven afleggen.
17-11-2016, 23:01 door Anoniem
""Desalniettemin betreur ik dat de vertrouwelijke documenten op mijn privé e-mailaccount stonden", laat Kamp verder weten."

Leuk dat je dat betreurt, maar had je dat niet kunnen verwachten van jezelf als je eerder vanuit het oogpunt van pure gemakzucht hebt geargumenteerd? Slappe zooi dus.
Correcter had geweest als hij gewoon toegaf kortzichtig te zijn geweest in zijn standpunt, maar dan had ie er wat van geleerd moeten hebben ;)
17-11-2016, 23:05 door Anoniem
"Ik heb per document gevraagd aan het departement dat destijds het document heeft opgesteld, of gezien de aard en inhoud ervan vervolgacties nodig zijn vanwege mogelijke compromittering van de informatie. Dat is voor geen van de betreffende documenten het geval. Desalniettemin betreur ik dat de vertrouwelijke documenten op mijn privé e-mailaccount stonden", laat Kamp verder weten.

Wat hebben we aan de informatie dat je het gedocumenteerd zou hebben aangevraagd als je niet het document erbij kan geven? Loze woorden tonen een onnodig gevoel tot het geven verklaring, zonder je argumenten met daden te vervoegen.
In de volksmond noemt men dit ook wel een smoes.
18-11-2016, 06:15 door Anoniem
Vreemd want wanneer ik zulks flik sta ik op straat, mijn werkgever bestaat o.a. bij de gratie van mijn voorzichtigheid.
18-11-2016, 07:06 door Rclctrnt
Henk, de Hillary van de lage landen.
18-11-2016, 07:48 door Anoniem
Door Rclctrnt: Henk, de
Door Ron625: En dan verzend deze ICT-onbenul het ook nog in een verboden (gesloten) formaat.
In het bedrijfsleven was deze man gelijk ontslagen !
Hillary van de lage landen.

De regels zijn voor de 'elite' zijn nu eenmaal anders dan voor de gewone burger. Henkie komt hier gewoon mee weg.

Het liet me denken aan een ander akkefietje uit het verleden:
http://20jaareenvandaag.eenvandaag.nl/hoogtepunten/37498/voicemails_ministers_moeiteloos_af_te_luisteren

Iets zegt mij dat buitenlandse inlichtingendiensten nauwelijks moeite hoeven te doen om onze ministers af te luisteren en te volgen. Die ministers zijn dan vervolgens wel verantwoordelijk voor het ICT beleid en onze politie en inlichtingendiensten.
18-11-2016, 09:20 door Anoniem
Eigenlijk te gek voor woorden: regel 1, het management draagt informatiebeveiliging uit en handelt er ook naar.

Voor zulke overtredingen worden lagere rangen gewoon ontslagen, dit is te gek voor woorden.
18-11-2016, 09:21 door Anoniem
Ik zeg boete! Een hoge boete! Ze hebben er de Meldplicht Datalekken ook doorheen geduwd met een maximale boete die op kan lopen tot 820.000,-. Zoiets moet dan toch ook gelden voor staatsgeheimen? Juist degene die dit beleid opstelt dient hier een voorbeeldfunctie in te bewaken. Geef 'm een fikse boete!
18-11-2016, 09:40 door Anoniem
De oorzaak moet je ook niet zoeken in de techniek, maar in bewustwording van gebruikers. Als we iedereen zouden moeten ontslaan die zakelijke stukken doorstuurt naar andere emailadressen 'omdat het makkelijker werkt' dan blijven er weinig mensen aan het werk ben ik bang.
18-11-2016, 10:28 door SomeDuder
Door Ron625: En dan verzend deze ICT-onbenul het ook nog in een verboden (gesloten) formaat.
In het bedrijfsleven was deze man gelijk ontslagen !
Noooouuu, wellicht een beetje overdreven. Je raakt heus niet je baan kwijt als je een mailtje stuurt vanaf of naar een privé-adres. Het formaat is al helemaal onzin.

Maar feit blijft dat deze beste man stom bezig is, gezien z'n functie en toegang tot gegevens. Daarnaast had hij beter moeten weten, vooral met de ophef over mevrouw Clinton en haar privé-Exchange server...
18-11-2016, 11:19 door Anoniem
Zeer frappant; het bedrijfsleven zich dient te houden aan het gedrocht "Wet op de Informatie Beveiliging 2016", waarbij het kenbaar maken van e-mail adressen (persoonsgegevens!) door het versturen van een email met medewerkers van meerdere bedrijven in CC al als een datalek wordt gezien, gerapporteerd moet worden en kan worden beboet, maar een minister uit de regering die dit verzonnen heeft slaagt er niet alleen in om zijn prive mail voor staatsgeheime documenten te gebruiken, TEGEN de regels van zijn eigen departement in maar óók nog eens (in eerste instantie) van mening is dat hij daar rustig mee door kan gaan, want het is "makkelijk".

Data Beveiliging ís nooit makkelijk, maar in dit geval volstaat een BYOD policy waarbij een encryptie op de hardeschijf (Bitlocker) van het betreffende system en Outlook Anywhere al als een "gemakkelijk" en overall te gebruiken alternatief voor het doorsturen van mail naar prive accounts. En als Henk Kamp instaat is om zijn prive mailbox op gmail te openen, dan kan hij ook Outlook WebAccess starten op zijn PC. Makkelijk zat en direct 100 keer veiliger dan via gmail. Tenzij de Rijksdienst voor Informatie Technologie zo incapabel is dat ze zelfs dat niet op een veilige manier kunnen, maar dan houdt alles op.

Maargoed, tis nog even de rit uitzitten, dus waarom de man nu nog aanspreken op zijn verantwoordelijkheden. 2e kamer zal dit wel weer laten lopen. Hooguit een enkel kamer vraagje en als we heel gelukkig zijn een slap "ik zal er op letten" rondt het verhaal wel af.
18-11-2016, 11:30 door Ron625 - Bijgewerkt: 18-11-2016, 11:31
Door SomeDuder: Noooouuu, wellicht een beetje overdreven. Je raakt heus niet je baan kwijt als je een mailtje stuurt vanaf of naar een privé-adres.
Bedrijfs geheimen naar een openbaar medium sturen is wel degelijk een reden voor ontslag op staande voet!
Tenslotte heeft Google het recht om alle mail te scannen, om gericht reclame te kunnen sturen, hiermee ben je akkoord gegaan bij het aanmaken van de Gmail account.
Daarbij heeft een email de status van een briefkaart, iedereen mag het lezen.
Door SomeDuder: Het formaat is al helemaal onzin.
Overheden en gesubsidieerde instellingen zijn verplicht om te communiceren in OpenStandaarden.
Dit was in 2002 een voorstel, en 2006 een regel en sinds de publicatie in de Staatscourant van 2008 een wet.
Lees eens de informatie van het rijk hierover, o.a. op http://www.forumstandaardisatie.nl.
18-11-2016, 12:16 door Anoniem
Door Ron625: Overheden en gesubsidieerde instellingen zijn verplicht om te communiceren in OpenStandaarden.
Dit was in 2002 een voorstel, en 2006 een regel en sinds de publicatie in de Staatscourant van 2008 een wet.
Lees eens de informatie van het rijk hierover, o.a. op http://www.forumstandaardisatie.nl.
Behelst die verplichting ook interne communicatie?
18-11-2016, 13:32 door Ron625
Door Anoniem:Behelst die verplichting ook interne communicatie?
Daarover zijn de meningen verdeeld.
Zodra het echter van een afdeling naar een andere afdeling gaat is het iets duidelijker.
Een vuistregel is, dat een gesloten standaard niet de deur mag passeren.
Daarbij moet het ook gearchiveerd worden, op een manier die over b.v. 400 jaar ook te decoderen is.
Maar in dit geval wordt het ter download aangeboden en mag nooit gebeuren.
Pas wanneer het geconverteerd is naar ODT (ODF) of PDF is het toegestaan.
18-11-2016, 22:48 door Anoniem
Man man en dan ook nog een telefoon an de zaak hebben met je werkma die gewchikts is tot DV. Er zijn maar een paar systemen bij de overheid geschikt voor stg geheim en diehangen nooooooooit aan het internet! Wat een klonten zijn het! Als dit onder mijn vlag gebeurd bij defensie sta ik dezelfde maand nog in arnhem!
19-11-2016, 12:22 door Anoniem
Deze narcistsche sociopaat dient te worden vervolgd voor landverraad. Dat dit niet gebeurt komt doordat in dit land rechtsongelijkheid hoog in het vaandel staat en daar door de overheersende klasse met alle middelen wordt gehouden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.