Minister Kamp van Economische Zaken had in zijn eigen Gmail-account een staatsgeheim document staan, zo heeft de minister de Tweede Kamer laten weten (docx). In mei werd bekend dat Kamp tegen de regels in werkmails op zijn privémailadres ontving.
Ondanks alle ophef die ontstond liet Kamp weten dat hij zou doorgaan met het gebruik van zijn Gmail-account. "Ik ben de hele dag met allerlei dingen bezig en ik moet zorgen dat ik mijn werk zo goed mogelijk doe en soms is het voor mij gemakkelijk om het op deze manier te doen", aldus de minister destijds. "Als het voor praktische redenen voor mij beter is om het op de manier te doen zoals ik het nu doe, dan doe ik dat."
In juli meldde de minister dat hij het gebruik van zijn privé e-mailaccount voor werkgerelateerd e-mailverkeer had beëindigd en de e-mails uit zijn privé e-mailaccount waren verwijderd en afzonderlijk opgeslagen. Wat betreft de informatie in zijn Gmail-account stelde Kamp dat hij "niet het beeld" had dat het om staatsgeheim gerubriceerde informatie ging. Om dit echter vast te stellen gad de minister de Auditdienst Rijk (ADR) de opdracht om de documenten die in zijn Gmail-account aanwezig waren te onderzoeken. Dat onderzoek is nu afgerond en de minister bleek wel degelijk gevoelige documenten in zijn Gmail-account te hebben opgeslagen.
De ADR ontdekte over de gebruiksperiode van het privé e-mailaccount van 27 januari 2009 tot en met 12 mei 2016 een twintigtal documenten met een vertrouwelijke rubricering, waarvan één staatsgeheim. Dit document met de rubricering Staatsgeheim Zeer Geheim betreft een nota over nog te starten arbeidsvoorwaardenonderhandelingen bij een zelfstandig bestuursorgaan. De nota is als zodanig gerubriceerd om de vertrouwelijkheid voorafgaand aan de bespreking in de ministerraad te waarborgen, aldus de minister.
Wat betreft de andere 19 documenten gaat het om interne concepten, verslagen, nota’s en memo’s uit de periode van Kamp als Commissaris voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, en zijn bewindsperioden als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister van Economische Zaken. De minister had in zijn Gmail-account 23.534 e-mailberichten, waarvan er 11.819 werk gerelateerd waren.
"Ik heb per document gevraagd aan het departement dat destijds het document heeft opgesteld, of gezien de aard en inhoud ervan vervolgacties nodig zijn vanwege mogelijke compromittering van de informatie. Dat is voor geen van de betreffende documenten het geval. Desalniettemin betreur ik dat de vertrouwelijke documenten op mijn privé e-mailaccount stonden", laat Kamp verder weten.
Om na te gaan of de documenten informatie zouden kunnen bevatten die mogelijk interessant zou kunnen zijn voor andere landen, heeft de minister de documenten door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) laten onderzoeken. De AIVD stelde dat naar hun oordeel de documenten informatie bevatten die zowel ten tijde van versturen als heden ten dage de interesse van buitenlandse inlichtingendiensten (hadden) kunnen hebben. De AIVD heeft echter verder geen vervolgonderzoek ingesteld.
Naar aanleiding van het incident is in het kabinet afgesproken dat alle bewindspersonen binnen hun departementen aandacht vragen voor het bewust en zorgvuldig omgaan met gerubriceerde informatie en de risico’s van het eventuele gebruik van privé e-mailaccounts. Het gaat onder andere om de betekenis van de verschillende rubriceringen en welke digitale faciliteiten daarbij horen om daar op een verantwoorde wijze mee om te kunnen gaan. Ook zal het handboek aantredende bewindspersonen op dit punt worden aangescherpt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.