image

Kabinet laat privé e-mail bewindslieden niet onderzoeken

vrijdag 18 november 2016, 16:32 door Redactie, 13 reacties

Er komt geen onderzoek naar het gebruik van privé e-mail door bewindslieden voor werkgerelateerde zaken, zo heeft minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Kamp reageerde op vragen naar aanleiding van het gebruik van zijn eigen Gmail-account voor overheidszaken.

In mei werd bekend dat Kamp werkmails op zijn privémailadres ontving. Ook bleek dat het Gmail-account vermoedelijk was getroffen door een phishingaanval. Vervolgens werd er een onderzoek door de Audit Dienst Rijk (ADR) ingesteld om te kijken of er ook vertrouwelijke documenten tussen de e-mails van Kamps Gmail-account zaten, waarvan deze week de resultaten verschenen. De ADR ontdekte over de gebruiksperiode van het privé e-mailaccount van januari 2009 tot en met mei 2016 een twintigtal documenten met een vertrouwelijke rubricering, waarvan één staatsgeheim.

Verschillende Kamerleden hadden gevraagd of ook andere bewindslieden privé e-mail voor overheidszaken gebruiken. "Alle bewindspersonen hebben aan de minister-president laten weten dat zij in verschillende mate (en in sommige gevallen geen) gebruik maken van een privé e-mailaccount voor werkaangelegenheden. Zij houden daarbij rekening met de aard van de informatie", aldus Kamp.

Volgens de minister is het op grond van de van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst 2012 (BIR) niet zo dat het gebruik van een privé e-mailaccount voor zakelijke e-mails niet is toegestaan, zolang daar terughoudend en bewust gebruik van wordt gemaakt. "Gelet op het feit dat bewindspersonen hebben aangegeven rekening te houden met de aard van de informatie, acht het kabinet het niet nodig het onderzoek van de ADR uit te breiden of per bewindspersoon te specificeren of al dan niet gebruik wordt gemaakt van een privé emailaccount", gaat Kamp verder.

De minister laat weten dat het kabinet een onderzoek van een privé e-mailaccount een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer vindt. "Tot een dergelijk onderzoek moet alleen worden overgegaan als daartoe een concrete aanleiding bestaat", schrijft Kamp (pdf). Naar aanleiding van het incident is in het kabinet afgesproken dat alle bewindspersonen binnen hun departementen aandacht vragen voor het bewust en zorgvuldig omgaan met gerubriceerde informatie en de risico’s van het eventuele gebruik van privé e-mailaccounts. Ook zal het handboek voor aantredende bewindspersonen op dit punt worden aangescherpt. Kamp zegt zelf alleen nog maar gebruik te maken van de departementale zakelijke e-mailfaciliteiten.

Reacties (13)
18-11-2016, 16:37 door Ron625
Toch mooi, dat geheime en/of gevoelige informatie ook per briefkaart mag worden verzonden!
18-11-2016, 16:38 door karma4
Nu zou minister Kamp die redenering over inbreuk op privacy moeten toepassen op al die zaken waar de gewone man last van heeft en enkel onder het mom van kosten als doorslaggevend argument doorgezet worden.
Zou hij die nu allemaal gaan herzien?....
18-11-2016, 16:47 door Briolet
Door Ron625: Toch mooi, dat geheime en/of gevoelige informatie ook per briefkaart mag worden verzonden!

Waar staat dat? In bovenstaande staat juist het tegenovergestelde:

zolang daar terughoudend en bewust gebruik van wordt gemaakt
Dus juist geen geheime en/of gevoelige informatie!
18-11-2016, 16:51 door Anoniem
Dus ambtenaren mogen lekker doen wat ze willen, Jan de gewone man is gevaarlijk en moeten we tot in den treures gaan afluisteren....

En het regeltje dat er bewust mee om gegaan moet worden is zo fout. Dat is interpretatie, en dat kunnen mensen niet. Mensen zijn niet in staat buiten hun eigen bekrompen denken te denken. Zo denken hackers en andere kwaadwillende dus echt niet. Je krijgt van je baas een mailbox, dan zul je die ook gebruiken voor je werk.

Als ik nou tegen de AIVD zeg dat ik terughouden en bewust op het internet begeef, zullen ze mij dan niet meer afluisteren? Wat een kul redenatie weer van de overheid.

En het zou ook nog eens breuk op privésfeer zijn. Hoe de hell kan dat, als je zelf de regels overtreed. Het is echt met meer dan twee maten meten hier. Dit is crimineel gedrag, en dan verlies je je prive!

TheYOSH
18-11-2016, 17:16 door Anoniem
Allen gewone burgers worden vervolgd voor het onzorgvuldig omgaan met staatsgeheimen.
18-11-2016, 20:27 door [Account Verwijderd]
Door redactie: De minister laat weten dat het kabinet een onderzoek van een privé e-mailaccount een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer vindt. "Tot een dergelijk onderzoek moet alleen worden overgegaan als daartoe een concrete aanleiding bestaat", schrijft Kamp (pdf).

De gotspé! Leest iemand goed wat hier gaande is? Citaat anders gesteld: De dames en heren excellenties staan boven het naar de Eerste Kamer gejaagde wetsvoorstel om de overheid meer bevoegdheden op het gebied van naar ongedefinieerd neuzen dus zonder concrete aanleiding in iemands privédata toe te staan.
18-11-2016, 20:55 door ph-cofi - Bijgewerkt: 18-11-2016, 20:56
Dit lijkt inderdaad ernstig op een bovenklasse en ons -de rest-. De politiek vindt het dus prima dat hun regels niet op zichzelf van toepassing zijn. Wat doet dit besef bij het volk met de wil om zich aan regels te houden?
18-11-2016, 21:13 door Ron625
Door Briolet:Waar staat dat? In bovenstaande staat juist het tegenovergestelde:
Lees dan ook het verhaal op https://www.security.nl/posting/492972/Kamp+had+staatsgeheim+document+in+eigen+Gmail-account en mocht je een programma hebben, dat het docx formaat ondersteunt, dan kan ik je ook aanraden om de brief zelf te downloaden.
18-11-2016, 22:28 door Briolet
Door Ron625:
Door Briolet:Waar staat dat? In bovenstaande staat juist het tegenovergestelde:
Lees dan ook het verhaal op https://www.security.nl/posting/492972/Kamp+had+staatsgeheim+document+in+eigen+Gmail-account en mocht je een programma hebben, dat het docx formaat ondersteunt, dan kan ik je ook aanraden om de brief zelf te downloaden.

Daar gaat het verhaal hierboven juist niet over. Er staat wel dat er gevoelige info via privé mail verstuurd is, maar er staat ook dat dat fout is. Gewone info kan wel via privé mail.

Sterker. Ik durf te beweren dat als topambtenaren niet-geheime info via mail versturen, dit beter beveiligd is tegen meelezen als dit via GMail gebeurd, dan via een beveiligde staatsmail!

Dit omdat we de Wet Openbaar Bestuur hebben. Alles wat door ambtenaren via de mail verstuurd wordt kan door de burger opgevraagd worden. Bij een WOB verzoek moeten eerst weer een paar andere ambtenaren deze mail doorlezen, op geheime info filteren en die vervolgens zwart 'lakken'. Dat uitfilteren gaat wel eens mis en dan komt er toch gevoelige info op straat. En de niet geheime info ligt dan zeker op straat.
Had die ambtenaar zijn privé GMail gebruikt, dan is dat privé en valt buiten een standaard WOB verzoek.
18-11-2016, 22:49 door Ron625 - Bijgewerkt: 18-11-2016, 22:49
Door Briolet:Alles wat door ambtenaren via de mail verstuurd wordt kan door de burger opgevraagd worden.
Bij een WOB verzoek moeten eerst weer een paar andere ambtenaren deze mail doorlezen, op geheime info filteren en die vervolgens zwart 'lakken'.
Dat uitfilteren gaat wel eens mis en dan komt er toch gevoelige info op straat.
En de niet geheime info ligt dan zeker op straat.
Had die ambtenaar zijn privé GMail gebruikt, dan is dat privé en valt buiten een standaard WOB verzoek.
Maar dan kan een ontvanger later wel een onwetende overheid ermee om de oren slaan.
Daarbij hoort alle correspondentie gearchiveerd te worden, dat is ook wettelijk geregeld.
Het blijft dus een overtreding.
Volgens info die ik eerder kreeg, had deze malloot gewoon de forward van zijn email geautomatiseerd, waardoor de mail blind werd door gestuurd.
Dit is dus een misdrijf en geen overtreding.
Of mijn info klopt of niet, het is ernstig genoeg om uitgezocht te worden en deze man met onbetaald verlof te sturen.
18-11-2016, 23:45 door Anoniem
hebben alle bewindspersonen aan de Minister-President laten weten dat zij in verschillende mate (en in sommige gevallen geen) gebruik maken van een privé e-mailaccount voor werkaangelegenheden.
Dus bijna alle bewindspersonen sturen werkmail door naar hun privé e-mailaccount net als Kamp.

Zij houden daarbij rekening met de aard van de informatie.
Ik heb u eerder gemeld dat ik wat betreft de aard van de informatie die op mijn privé e-mailaccount aanwezig was, niet het beeld had dat dit staatsgeheim gerubriceerde informatie betrof. Ik constateerde naar aanleiding van uw Kamervragen evenwel dat hierover twijfel bestond, en wilde daarom onafhankelijk laten vaststellen of er als staatsgeheim gerubriceerde documenten op het account aanwezig waren.
Zowel Kamp als de andere bewindspersonen hebben dus na toegeven dat ze hun privemail zorgvuldig genoeg zouden gebruiken. In beide gevallen uit de volksvertegenwoordiging hun zorgen door inhoudelijke kamervragen te stellen. Bij Kamp mocht dat wel leiden tot een audit maar bij de andere bewindspersonen hoeft dat vanwege vermeend gebrek aan zorgen niet.

Niets wijst er op dat de bewindsperonen werkelijk zorgvuldig zijn met het gebruik van hun privemail. Wel is duidelijk dat Kamp eerder verklaarde dat er geen gevoelige informatie in zijn privemail zou staan en daar bleek zelfs informatie met de hoogst mogelijke geheimhouding rubricering Staatsgeheim Zeergeheim op een mailsysteem te staan dat onder controle staat van een buitenlandse macht.

Als het aan de bewindspersonen zelf is om te beslissen of zij zorgvuldig om gaan met gerubriceerde informatie dan is het grondig mis met het scheiden van machten.
19-11-2016, 12:32 door Anoniem
Hoeveel bewijs wil je nog hebben dat dit land meent dat rechtsongelijkheid een rechtsbeginsel is dat in de hele keten te vuur en te zwaard moet worden gehandhaafd?

Dezelfde gasten die van u alle informatie binnenharken, zonder dat er een directe aanleiding toe is, weigeren dit in het zelfde rechtssysteem voor zich zelf. DOE EENS NORMAAL!
22-11-2016, 11:20 door Anoniem
Zo zo dus alle ambtenaren zijn in staat om hun data te classificeren die ze versturen en ontvangen?

En alle data is dan ook geclassificeerd voor dat deze verstuurd wordt? Dat is interressant...Ik ben erg benieuwd hoe minister Kamp zich dat voorstelt. Hij had er zelf al moeite mee...

Kortom dit gaat problemen opleveren omdat er subjectief geclassificeerd wordt.

Gewoon niet doen, prive en werk data moet je mijn inziens gescheiden houden. Het voorkomt lastige vraagstukken en onnodige slachtoffers/kosten..

Ik snap ook niet dat in deze tijd waarin cybercrime & terrorisme toe neemt .. ze zich zelf zo'n houding permitteren...

Die BIR is van 2012...tijd dat die eens opnieuw tegen het licht wordt gehouden...Ik denk ook dat je die BIR jaarlijks moet herzien ipv een keer in de 5 jaar ofzo...zeker in deze tijd.

Maw is de dekking van die BIR wel voldoende...

En 3x raden wat er nu gaat gebeuren als een cybercrimineel dit leest...daar hoef je geen verstandige politicus voor te zijn om dit te begrijpen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.