image

Meer Belgen slachtoffer van fraude met internetbankieren

vrijdag 25 november 2016, 13:37 door Redactie, 3 reacties

In het derde kwartaal van dit jaar zijn meer Belgen het slachtoffer van fraude met internetbankieren geworden dan in heel 2015 het geval was. Al drie kwartalen op rij is er een stijging van het aantal fraudeslachtoffers. De schade in het derde kwartaal bleef ten opzichte van het tweede kwartaal gelijk.

In het derde kwartaal werden 368 Belgen het slachtoffer van fraude met internetbankieren. Een kwartaal eerder ging het nog om 352 slachtoffers, terwijl er in eerste kwartaal 145 Belgen slachtoffer werden. Het schadebedrag in het derde kwartaal bedroeg ruim 234.000 euro, net zoals in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal wisten criminelen nog ruim 113.000 euro via internetbankieren te stelen. Over heel 2015 genomen wisten criminelen nog 283 slachtoffers te maken en werd er 1 miljoen euro gestolen.

Volgens Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken, is de stijging van het aantal gevallen voornamelijk te wijten aan phishing. Criminelen sturen daarbij e-mails die van de bank afkomstig lijken en naar een phishingsite wijzen. Vaak proberen de criminelen onder het mom van een vervanging van de bankkaart ook de bankkaart en bijhorende pincode te bemachtigen.

"De klant moet zijn bankkaart naar een door de fraudeurs opgegeven adres opsturen en zijn pincode ingeven op een valse website. Met de bankkaart en de bijhorende pincode kunnen fraudeurs vervolgens geld afhalen en betalingen uitvoeren via de rekeningen van de klant", aldus Febelfin, dat de nieuwe kwartaalcijfers vandaag publiceerde.

Image

Reacties (3)
25-11-2016, 17:26 door Anoniem
Wat is dat toch met die Belgen?
Elk jaar scroren ze slechter dan andere Europeanen.
26-11-2016, 19:02 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is dat toch met die Belgen?
Elk jaar scroren ze slechter dan andere Europeanen.
De gemakkelijke flauwe grap overslaande.

stijging van het aantal gevallen voornamelijk te wijten aan phishing
België is drietalig en niet iedereen, lang niet, spreekt evengoed alle drie de talen.
Als dat zo was was er vast een stuk minder talenstrijd, maar dat is een aanname.

Nog een aanname is dat mogelijk de drietaligheid negatief uitpakt in combinatie met phishing.
Verminderd taalbegrip kan verwarring en onbegrip versterken alsmede je oplettendheid iets doen verminderen omdat je net dat stukkie overconcentratie hebt op de taal zelf.
Klinkt vergezocht maar was toch (na de niet gemaakte grap) heet eerste wat me serieus te binnen schoot.

Phishing is listig en je trapt er in voordat je er erg in hebt.
Elke afleiding daarbij is een pre voor de crimineel.
28-11-2016, 13:19 door swake
Een Belg aan het woord .
België is een landje dat verdeelt is in Vlaanderen (Nederlands) , Wallonië (Frans) en de oostkantons (Duits) . Maar hier in ons landje worden wel 40 talen gesproken door Belgische inwoners !
En nu over Phishing in België is gewoon de schuld van de banken zelf omdat ze hun klanten "verkeerd" inlichten omdat ze er zelf niets van kennen .
Stap in België een bankkantoor binnen en je mag er gegarandeert zeker van zijn dat men jou een contract aangesmeerd heeft om aan PC banking te doen . Het enige wat je nodig hebt is een toestel waarmee je op internet kan en een werkende internet verbinding .
Uit nieuwschierigheid was ik eens een bankkantoor binnengestapt om wat meer informatie te bekomen omtrent internetbankieren . Ik kreeg als antwoord dat het allemaal vrij eenvoudig was . Ik besloot de bankbediende wat verdere vragen te stellen . Ik heb thuis een computer met een Linux besturingssysteem , kan ik hiermee ook internetbankieren . Een mond vol verbazing , wat moet ik nu antwoorden . Ik kreeg dan te horen ik zal dit eens moeten navragen aan de ICT afdeling , mag ik uw naam en telefoon of GSM nummer zodat ik je kan terugbellen met de nodige informatie . Mevrouw achter het loket met een hooggeschoold diploma (Bachelor) en ik maar laaggeschoold kon mijn vraag niet beantwoorden . Vinden jullie dit allemaal normaal ? Ik helemaal niet .
Ik had ook de vraag gesteld ik heb ook nog een laptop met windows 7 , hiermee zou het dus lukken . Ja kreeg ik te horen, maar je moet een antivirus geïnstalleerd hebben , die actueel houden en toch minstens éénmaal per week hiermee gans je laptop scannen .
Nee mevrouw zei ik , je moet een Internet security pakket installeren , zodat er niet op je laptop kan ingebroken worden die je antivirus dan zou kunnen uitschalen en je systeem dan een prooi is voor hackers en internet criminelen .
Einde discussie
Phishers zijn niet slimmer dan jij en ik of eender wie. Phishers en internetcriminelen zijn gewoon sluwe mensen en wie zich laat vangen is de dupe . Ik verwacht nog altijd mijn eerste phishing mailtje in min inbox van mijn e-mail programma .
Ik ben er ook zeker van dat 90 % van internetters niet eens een echte uit een valse nagemaakte webpagina zou herkennen, ook al begint het webadres met https://
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.