De gemeenten Venray en Zutphen hebben burgers gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens na de diefstal van een laptop mogelijk in verkeerde handen terecht zijn gekomen. Vorige week woensdag werden de gemeenten geïnformeerd door een leverancier die werkzaamheden uitvoert in het kader van de Wet Onroerende Zaakbelasting (WOZ), dat van een medewerker van deze organisatie een laptop is gestolen.
Mogelijk hebben gegevens van inwoners en bedrijven van beide gemeenten op deze laptop gestaan. Inwoners zijn hierover vandaag per brief geïnformeerd. Het gaat om gegevens van woningen, bedrijven, scholen en dergelijke die nodig zijn in het kader van de Wet onroerende zaakbelasting (WOZ) over 2015. De gemeenten hebben die gegevens ter beschikking gesteld aan de leverancier. Het kan zijn dat op de gestolen laptop burgerservicenummers, achternamen en initialen, adressen en geboortedata staan. Bij bedrijven kan het gaan om het inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel en het RSIN-nummer.
Het is overigens niet zeker dat deze gegevens op de gestolen laptop stonden. "Het is uiteraard ook mogelijk dat de gegevens al wel zijn gewist", aldus de gemeente Zutphen, die sinds eind 2015 geen klant meer is van het bedrijf. "Omdat we hier geen duidelijkheid over krijgen, kiezen we ervoor inwoners en bedrijven te informeren en hen de weg te wijzen bij eventuele vragen die dit oproept." Wel staat vast dat de laptop géén financiële gegevens, telefoonnummers, wachtwoorden, gebruikersnamen, e-mailadressen of inloggegevens bevatte. De gemeente Venray is nog wel klant van het bedrijf.
Volgens de gemeente Zutphen gaat het om gegevens vanuit de applicatie voor de gemeentelijke belastingen. Deze gegevens betreffen onder meer naam, geboortedatum, adresgegevens, geslacht en Burgerservicenummer van zo'n 24.000 inwoners van Zutphen/Warnsveld. Het gaat om gegevens uit het jaar 2015. Zowel Venray als Zutphen maken geen enkele melding dat de gegevens op de laptop waren versleuteld. In het geval er bij een laptopdiefstal of mogelijk datalek wel encryptie is toegepast wordt dit vaak nadrukkelijk vermeld.
Ook gegevens van burgers van de gemeente Beek, De Marne, Meerssen, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Stein en Venlo stonden op de laptop. In het geval van de Limburgse gemeenten gaat het om gemeenten die bij Belastingsamenwerking Gemeente en Waterschappen Limburg (BsGW) zijn aangesloten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.