In het geval een Windowscomputer met malware besmet raakt zijn er allerlei programma's en tools om de infectie ongedaan te maken, maar dit blijkt voor veel pakketten een lastige klus. Het Duitse testlab AV-Test besloot 15 speciale verwijdertools en security suites op het verwijderen van malware te testen.
Slechts drie producten wisten 100% te scoren. Voor de test werd er met 7 verwijdertools en 8 beveiligingsprogramma's getest, die respectievelijk 22 en 40 actieve malware-exemplaren moesten verwijderen. De beveiligingsprogramma's werden daarbij op twee manieren getest. De eerste keer werden ze al op een besmette computer geïnstalleerd. Bij de tweede test waren ze al op de computer actief, maar werden ze tijdelijk uitgeschakeld om de malware te installeren, en daarna weer ingeschakeld.
Vervolgens werd er gekeken of de malware het verwijderen voorkwam, of er actieve malware-onderdelen werden verwijderd, of er onschuldige bestanden achterbleven en alle systeemaanpassingen door de malware ongedaan werden gemaakt en als laatste of de malware echt volledig werd verwijderd en het systeem hersteld. Bij de speciale tools weet alleen de Kaspersky Virus Removal Tool 100% te scoren. In het geval van de security suites zijn het Avira Antivirus Pro en Malwarebytes Anti-Malware die dezelfde score neerzetten.
Verder komt de Microsoft Malicious Software Removal Tool met een score van 22,7% niet goed uit de bus. Dit is een in Windows ingebouwde virusverwijdertool die elke maand met nieuwe definities wordt bijgewerkt en een beperkt aantal malware-families kan detecteren. Zo werden bij de test 16 van de 22 exemplaren niet gedetecteerd. Bij de security suites eindigt Microsoft Security Essentials onderaan. De virusscanner scoort 86,7%. Security Essentials is in deze test het enige product waarbij malware verwijdering weet te voorkomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.