image

Google verkleint updates Android-apps met 65%

woensdag 7 december 2016, 12:31 door Redactie, 4 reacties

Google heeft een nieuwe technologie uitgerold waardoor updates voor Android-apps met gemiddeld 65% worden verkleind. De techniek heet File-by-File patching en zorgt ervoor dat alleen aanpassingen aan een bestand worden doorgestuurd in plaats van een geheel nieuw bestand.

Bij sommige apps bleek de besparing in de omvang van de updates meer dan 90% te zijn. Dit kan dagelijks 6 petabytes aan data besparen, aldus Google. Android-apps zijn eigenlijk gewoon zip-bestanden. De inhoud van zip-bestanden is gecomprimeerd via een technologie genaamd Deflate. Deflate is goed in het comprimeren van data, maar heeft als nadeel dat het lastig is om veranderingen in de originele, ongecomprimeerde inhoud te identificeren. Zelfs een kleine aanpassing aan de originele inhoud kan de gecomprimeerde uitvoer van Deflate er volledig anders laten uitzien.

Het omschrijven van de verschillen tussen de originele uitgepakte content is eenvoudig, maar dit is met gecomprimeerde content een stuk lastiger, wat volgens Google dan ook voor inefficiënte patches zorgt. File-by-file kijkt daarom naar veranderingen in de ongecomprimeerde data. Om een patch te genereren worden eerst de oude en nieuwe bestanden uitgepakt om de delta te berekenen. Om de patch toe te voegen wordt het oude bestand uitgepakt, de delta aan de uitgepakte inhoud toegevoegd en dan het bestand opnieuw ingepakt.

Image

Reacties (4)
07-12-2016, 13:10 door Anoniem
Dus, een gecomprimeerd bestand kun je niet patchen en daarom wordt alleen de veranderde data overgezonden. Bij de update wordt het op het device nog aanwezige originele bestand van de volledige laatste installatie uitgepakt en daar wordt de update ingeschoven. Daarna wordt het resulterende bestand gecomprimeerd en dan geïnstalleerd.

Is dit duidelijker zo?

Als je updates overslaat dan krijg je dus twee of meer Delta bestanden die achter elkaar in het nog aanwezige volledige installatie bestand ingeschoven.
07-12-2016, 16:37 door Anoniem
Hoe is dit relevant voor security.nl?

Zijn er implicaties voor de beveiliging die ik over het hoofd zie?
07-12-2016, 19:42 door Pastafarist
... en Android heeft al zo weinig devices waarvoor updates beschikbaar zijn :-D
08-12-2016, 08:19 door Anoniem
Door Pastafarist: ... en Android heeft al zo weinig devices waarvoor updates beschikbaar zijn :-D

Hallo geloofsgenoot, het gaat hier om Apps en niet om updates voor het besturingssysteem. De eerste zal aanzienlijk blijven en de tweede zal constant afnemen omdat mensen hun huidige apparaat nog steeds gebruiken en dus op een oudere versie van besturingssysteem blijven zitten.

Zelf zit is ik nog op 4.12 en 4.43 op mijn telefoon (Galaxy S2) respectievelijk mijn tablet (Nexus 2013)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.