Nederlandse Windowscomputers waren in het tweede kwartaal van dit jaar minder vaak besmet met malware dan de twee kwartalen ervoor. Ook kwamen Nederlandse Windowsgebruikers minder vaak in aanraking met malware, ook al is er op beide vlakken juist een wereldwijde stijging zichtbaar.
Dat blijkt uit de 21ste editie van het Microsoft Security Intelligence Report (SIR). Via verschillende programma's, zoals de in Windows ingebouwde Malicious Software Removal Tool (MSRT), Windows Defender en Security Essentials, kan de softwaregigant van miljoenen systemen gegevens over malware en infecties verzamelen. Daarbij worden twee criteria gehanteerd.
De eerste is de "encounter rate". Het gaat hier om computers met de beveiligingssoftware van Microsoft die malware tegenkomen en er vervolgens voor kiezen dit te rapporteren. Een tegengekomen dreiging wil echter nog niet zeggen dat de computer ook geïnfecteerd is geraakt. Dan zijn er ook nog de computers waar de MSRT malware van heeft verwijderd. De MSRT is in staat veelvoorkomende malware-families te herkennen en verwijderen.
In het eerste kwartaal van dit jaar kwam 15,2% van de Nederlandse computers malware tegen. Een kwartaal later was dit naar 13% gedaald. Wereldwijd kwamen in dezelfde periode 18,3% en 21,2% van de computers in aanraking met malware. Wordt er gekeken naar besmette computers die de MSRT ontsmette, dan ging het in Nederland in het eerste kwartaal om 6,6 computers per duizend Windowscomputers, terwijl dit in het tweede kwartaal naar 3,6 was gedaald. Wereldwijd was er juist een stijging zichtbaar van 8,4 in het eerste kwartaal en 8,8 in het tweede kwartaal. Bij een populatie van bijvoorbeeld 10 miljoen Nederlandse Windowscomputers zou het om 36.000 geïnfecteerde systemen gaan.
Wordt er gekeken naar het soort malware dan gaat het voornamelijk om Trojaanse paarden en exploits die computers via bekende kwetsbaarheden in Adobe Flash Player, Microsoft Silverlight en Internet Explorer met malware infecteren. Daarnaast identificeert Microsoft ook ongewenste software op computers. In Nederland gaat het voornamelijk om programma's die de browser aanpassen, zoals toolbars of programma's die de zoekresultaten veranderen, gevolgd door softwarebundels en adware.
Nederlandse Edge- en IE-gebruikers blijken minder vaak met malware- en phishingsites in contact te komen dan het wereldwijde gemiddelde. Verder laten de cijfers van Microsoft zien dat in het tweede kwartaal iets meer dan 90% van de Nederlandse Windowscomputers up-to-date beveiligingssoftware draaide. Iets beter dan het wereldwijde gemiddelde van 88%.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.