Na incidenten in de Verenigde Staten tijdens de presidentsverkiezingen en een recente waarschuwing van de Duitse geheime dienst voor cyberaanvallen op politici en politieke partijen is ook de Nederlandse overheid zich bewust van de kans op hacks en beïnvloeding tijdens de komende verkiezingscampagne.
"De incidenten in de Verenigde Staten passen in een internationale trend", zo liet minister-president Rutte gisteren tijdens het wekelijkse vraaggesprek met de pers weten. Volgens de minister-president proberen buitenlandse inlichtingendiensten al enige tijd om inlichtingen op buitenland gebied te verzamelen of zich met politieke beïnvloeding bezig te houden. Op de vraag of dit ook in Nederland voorkomt liet hij weten dat het beeld hierop in Nederland nog minder scherp is. "Of het valt tot nu toe mee, maar dat zijn we aan het bekijken."
Wel wordt de overheid volgens Rutte structureel digitaal aangevallen en de aanvallers proberen daarbij informatie te bemachtigen. Het kan dan ook gaan om informatie over politieke besluitvorming, stellingnames en standpunten voor onderhandelingen. Ook tijdens de verkiezingscampagne zal er dan ook rekening met digitale spionage worden gehouden. "Nogmaals ik heb hier geen aanwijzing dat er rechtstreekse beïnvloeding is van politieke partijen, maar breder, het proberen om binnen het openbaar bestuur informatie over politieke besluitvorming te verkrijgen, daar zijn echt aanwijzingen voor."
Om de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar goed te laten verlopen zal er dan ook aandacht voor digitale veiligheid zijn. Of politieke partijen al het doelwit zijn kon Rutte niet zeggen. Mochten partijen echter iets vermoeden dan zullen de autoriteiten hen bijstaan. Toch hebben ook politici en partijmedewerkers een eigen verantwoordelijkheid, ging de minister-president verder. "De eerste beveiliging tegen cyberaanvallen is dat je zelf oplet", zo liet hij weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.