De Kiesraad weet al sinds 2011 dat er kwetsbaarheden in de software aanwezig zijn die in Nederland bij de verkiezingen wordt gebruikt voor het optellen van de stemmen. Dat laat Maarten Engberts, die in 2011 afstudeerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen met een masterscriptie over de gebruikte software, tegenover RTL Nieuws weten. Engberts onderzocht de veiligheid van de telsoftware.
In augustus 2011 presenteerde hij zijn onderzoek aan de Kiesraad, zo bevestigt ook Bart Jacobs, hoogleraar cybersecurity aan de Radboud Universiteit. Tijdens zijn presentatie noemde Engberts verschillende beveiligingsproblemen die onderzoeker Sijmen Ruwhof gisteren naar buiten bracht. Het gaat onder andere om de beveiliging van het bestand met de stemresultaten en het achterwege laten van encryptie bij het vervoeren van de usb-sticks met de stemresultaten.
Volgens Engbert ging de Kiesraad vooral in discussie over zijn bevindingen in plaats van oplossingen te bedenken. De onderzoeker stelt dat de Kiesraad bang was dat zijn masterscriptie openbaar zou worden. "Daar vroegen ze heel expliciet naar. Het leek erop dat ze vooral bang waren dat mijn bevindingen door de media zouden worden opgepakt." De Kiesraad laat weten dat de telsoftware zal worden onderzocht. Dit zou al voor de onthullingen van gisteren door Ruwhof en RTL Nieuws zijn besloten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.