Verkiezingsuitslag beïnvloed uit naam van staatsbelang en veiligheid?Zou het kunnen?
De aivd heeft ooit gesteld bij alle organisaties van belang informanten te hebben en te kunnen activeren.
Dan is de voorstelbare situatie zeer dichtbij dat diezelfde aivd mensen heeft zitten bij elk stembureau of centraler verzamelpunt en is het ook aannemelijk te maken dat de kans bestaat dat er met het stemproces wordt gerommeld.
Omdat het voorstellingsvermogen ontbreekt of zal worden weggelachen met het gemak van ongeloof, er een historisch voorbeeldje bij aangehaald.
Want die overheid was ook nog weer niet zo heel lang geleden zelfs best bereid om desnoods een politieke partij op te richten om te spioneren en tweedracht te zaaien.
http://www.volkskrant.nl/archief/bvd-wilde-macht-cpn-breken-met-nieuwe-communistische-partij~a414665/Het is dan ook niet geheel toevallig dat er juist bij de SP wat meer argwaan bestaat ten aanzien vanuit bescherming van het stemproces door de overheid.
Dat was vroeger zul je denken, wellicht met recht, maar als je eerlijk bent weet je ook dat bedrijfscultuur een diep verankerd iets is, zeker bij veiligheidsorganisaties en waarschijnlijk altijd blijvend sporen van het verleden zal blijven bevatten.
Tel daarbij op dat als het er echt op aankomt uiteindelijk geen totale controle noch totaal inzicht bestaat in dit soort organisaties waardoor het nog essentiëler is niet te vertrouwen op het woord van een minister dat uiteindelijk weinig waard is maar ervoor te zorgen dat het stemproces zelf voldoende veiligheden en openbaarheden heeft ingebouwd om de integriteit ervan te kunnen waarborgen.
Mits we het ook controleren, wat we kennelijk nu standaard onvoldoende doen.
Als de mogelijkheid bestaat dat op alle belangrijke punten mensen van inlichtingendiensten zitten die de uitslag van het stemproces kunnen beïnvloeden met de zelfgecreëerde legitimatie dat bepaalde uitslagen niet in het belang va de staat zijn, dan moeten we keuzes gaan maken.
Dat openlijk accepteren of ervoor zorgen dat dat niet mogelijk is.
Anders is het straks volkomen terecht, dat de SP, maar eerder Wilders zal roepen te twijfelen aan de integriteit van de uitslag van het volgende verkiezingen. Daar heeft hij de US evenknie niet eens meer voor nodig.
De SP omdat zij historisch altijd al is tegengewerkt en nog steeds onterecht het label opgeplakt krijgt van extreem, Wilders omdat hij in de buurt komt van een ruime overwinning en die graag zo ruim mogelijk ziet.
Het vertrouwen in de politiek heeft een duik naar de afgrond genomen om allerlei redenen, het verlengde van het wantrouwen van de achterkamertjes beslissingen zijn de achterkamertjes organisaties waarvan niemand weet wat voor invloed die hebben om het Nederlandse kies en rechtsstelsel.
Maar het is natuurlijk makkelijker voor deze risico's je ogen te sluiten uit naam van tolerantie en vertrouwen in de vaak niet te controleren geruststellende praatjes van politici.
Over een paar weken komt op deze vragen weer een vaag antwoord en maalt niemand er meer om.
Dat is er verworden van de parlementaire controle, men ondergaat het als een verplicht circusje en geeft de medewerkers opdracht zo vaag en omzichtig als mogelijk een antwoordje te formuleren.
Wie zo omgaat met een kritische kamer zou eigenlijk niet eens het recht mogen hebben op een regeerzetel te zitten.
De vraag is of dat gaat veranderen omdat de macht zelf ook de macht heeft over de controle van het stemproces.
Men klaagt er nog wel eens over dat media 'links zouden zijn'.
Maar men vergeet daarbij stil te staan dat dat het gevolg is van een kritische houding ten aanzien van de voornamelijk conservatieve rechtse machtsorde van ambtenaren en politiek (waar ook de pvda zich al lang geleden bij heeft aangesloten).
Dus als deze minister daar niet aan wil, dan bestaat het voorstelbare belang uit meer lagen dan je denkt.
Niet in de laatste plaats omdat de pvda altijd zal proberen partijen op links uiteindelijk uit te sluiten en kapot te concurreren.
Deze keer gaat staatsbelang in 'veiligheid' zelfs samen met politiek belang.
Het antwoord op de startvraag is dus ja en de SP heeft en krijgt voor altijd een nee.
Dat is een cultuur-organisatie-politiek ingebakken besluit.
Het politieke cordon sanitaire dat zogenaamd voor Wilders is gereserveerd, bestaat allang, al decennia voor de SP.
En daarom is het juist heel voorstelbaar dat vragen aangaande eerlijke verkiezingsuitslagen door de SP worden gesteld.
Maar een eerlijk antwoord erop zal ze nooit krijgen, staatsgeheim.
Conservatief rechtse binnenlandse veiligheidsdiensten op politieke excursiehttp://www.volkskrant.nl/archief/bvd-wilde-macht-cpn-breken-met-nieuwe-communistische-partij~a414665/https://web.archive.org/web/20050211172405/http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200412/sp_en_bvd.shtmlhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Socialistische_Werkers_Partijhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Socialistische_Partij_%28Nederland%29http://marcelhulspas.nl/post/153183640453/partij-zonder-rechtenhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Cordon_sanitaire