De meeste Nederlanders willen dat er ook in de toekomst met contant geld betaald kan blijven worden. Dat blijkt uit onderzoek dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft laten uitvoeren voor het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een organisatie van aanbieders en gebruikers van het betalingsverkeer.
In het eurogebied is Nederland één van de koplopers waar het gaat om de verschuiving van contant naar elektronisch betalen (pinbetalingen). In het zogenoemde toonbankbetalingsverkeer is het percentage contante betalingen tussen 2010 en 2015 teruggelopen van 65 procent tot 49 procent. Als deze trend zich in de komende jaren voortzet, dan ligt het percentage contante betalingen volgens DNB in 2018 rond de 40 procent.
Het MOB en DNB vinden dat het mogelijk moet blijven om contant te betalen bij transacties waarbij direct ter plaatse moet worden afgerekend. "Sommige consumenten ondervinden nog steeds hinder als zij niet contant kunnen betalen", aldus De Nederlandsche Bank. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die geen betaalpas hebben, meer controle over hun uitgaven willen houden, jongeren of mensen met een visuele beperking.
"Bovendien is het niet contant kunnen afrekenen ook bezwaarlijk in situaties waarin men een gerechtvaardigd belang heeft anoniem te willen blijven", aldus DNB. Voor Nederland kiest het MOB voor een aantal vrijwillige aanbevelingen. Namelijk dat winkels en andere 'toonbankinstellingen' de consument de keus tussen elektronisch en contant betalen bieden, tenzij er specifieke redenen zijn om geen contante betalingen te accepteren.
Het weigeren van contante betalingen in situaties waarin men voor een soortgelijk product of dienst praktisch gesproken niet bij een andere aanbieder terecht kan die wel contant geld accepteert vindt het MOB in principe onredelijk bezwarend voor het publiek. Veelal gaat het dan om instellingen in de collectieve sector, of instellingen die in belangrijke mate met collectieve middelen worden gefinancierd. Zo woont ongeveer 10 procent van de bevolking in gemeentes waar de leges voor paspoorten en identiteitsbewijzen niet contant kunnen worden betaald. "Wil de op vrijwilligheid (en niet op wetgeving) gebaseerde aanpak van het MOB slagen, dan is het wenselijk dat juist deze instellingen het goede voorbeeld geven", zo laat DNB weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.